Mi, hol, mikor?

2009. december 30., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szilveszter estéjén, csütörtökön 18 órától a nagyteremben A nagy utazás című szilveszteri műsort mutatja be. Következő előadások: szombaton és vasárnap 19 órától. Rendező és zenei vezető: Selmeczi György.

*

A Kézdivásárhelyi Városi Színház csütörtökön 18 órától bemutatja a Halló, itt a Víg-Adó! című szilveszteri kabaréját. A prózai részt Csapó György rendezi, a zenei részt Adorjáni Zsuzsa állította össze. A zenei kíséretet a sepsiszentgyörgyi Cserkész Béla és a kézdivásárhelyi id. Vikol András adja.

Benedek Elek-emlékalbum

A 2009-es Benedek Elek-emlékév utolsó napjaiban, mintegy kedves karácsonyi ajándékként, gyermekek és szüleik, nagyszüleik párnája mellé és asztalára kerülhetett a Bardócz Orsolya és Nagy Nándor Benedek Elek-emlékalbum című, nagy formátumú, ünnepélyesen elegáns nyomdai kivitelezésű, százoldalas könyve a címlapon Benedek Elek időskori képével, hátsó lapján a Benedek család címerével. Az album a Művelődés műhelyé­ben készült Kolozsvárott a Benedek családhoz személyesen és felmenői révén is kötődő Szabó Zsolt felelős kiadó és a Communitas Alapítvány, valamint a Román Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A kiadvány fő jellemzője egyébként a családi és személyi kötődés Benedek Elekhez — Bardócz Orsolya Elek Apó ükunokája —, érdeme továbbá az archív fotóknak olyan történelmi merítésű bősége, amely nem az eddig közismert képanyagot variálja, nem bele-belemerít a Benedek család és környezetének másfél száz éves kisbaconi-budapesti históriájába, hanem az eddig félresodródott és feledésbe merült egykori felvételek életrajzi-családtörténeti krónikás elemekként való könyvbe illesztése. Az album a Benedek Elek-i életmű közvetlenségéhez, népi-nemzeti kötődéséhez méltó életrajzi összefoglalóval indul, és a Székely írók, Portrék, Családi képek, Az emlékház, Képek, szobrok, Könyvek fejezeteket sorakoztatja fel. Az életrajzi összefoglaló családiasan bennfentes, de nem tudományoskodó, nem agyonmagyarázott és adatolt, emellett tárgyilagos, objektív, a szerkesztői válogatás és a kommentárok nem a piros, vörös, és fehér terítőjű szónoki emelvények szereplőinek személyes érdemeit sorjázzák, hanem Benedek Elek műveinek értőit, nemzeti köztudatba építőit, az emlékház létesítésének és megtartásának munkásait vonultatják fel.

Az albumot a szakma máris nagy érdeklődéssel fogadta, és nem kétséges, tartalmi-formai-eszmei üzenetét és kvalitásait tekintve könyvespolcaink ékessége, olvasói-forgatói nemzeti irányultságának fogódzója, útmutató iránytűje lesz. (sylvester)

Fogászati ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma és holnap 10―16 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.

Tűz! Tűz!

Hogy az év utolsó napja is nemkívánatos események nélkül teljen el, a tűzoltóság felhívja a szilveszteri mulatságok szervezői és résztvevői figyelmét néhány alapszabályra: a vendéglátóegységek vezetősége vizsgáltassa át a villamos és fűtőhálózatot, hárítsa el a hibákat; a beosztottakkal ismételjék át, mi a teendő tűz esetén; tegyék szabaddá a kijáratokat és vészkijáratokat; legyen elég oltókészülék; vigyázzanak arra, hogy a helyiség ne legyen túlzsúfolt; figyeljék a gyertyákat és a dohányzóhelyiségeket; petárdát, minitűzijátékot kizárólag csak a szabadban szabad használni, de ott is csak gyúlékony anyagoktól megfelelő távolságban; menedékházak és villák tulajdonosai, akik kiadták azokat szilveszterre, ismertessék a tűzvédelmi tudnivalókat a bérlő társasággal; fordítsanak fokozott figyelmet a fűtő- és melegítőberendezésekre. Ha mégis baj történik, azonnal hívják a 112-t. A tűzoltók szolgáltatása ingyenes, attól függetlenül, hogy ki a tulajdonos (magánszemély, cég, civil szervezet stb.). Persze, ez nem vonatkozik a telefonbetyárokra, a viccből riasztókra!

Győzött Csíkszereda

A Csíkszeredai SC hazai környezetben öt góllal nyert a Brassói Fenestela 68 ellen a magyar—román jégkorongbajnokság, a MOL Liga hétfői játéknapján. A találkozó végeredménye: Csíkszeredai SC—Brassói Fenestela 68 8—3 (2—0, 2—2, 4—1).

Német siker, Lindsey Vonn balesete

Nagyot bukott, ezért kórházba szállították Lindsey Vonnt, az alpesi sízők összetett Világkupájának címvédőjét hétfőn a sorozat lienzi óriásműlesikló-viadalán. A versenyt a német Kathrin Hölzl nyerte. Vonn az első futamban esett el, és a bal karját zúzta össze, de csontja nem tört el. Az amerikai versenyző a vizsgálatok alapján nem szenvedett komolyabb sérülést. A hétfői verseny kiélezett küzdelmet hozott, Hölzl két futam alapján mindössze öt századdal előzte meg az olasz Manuela Moelggöt, és 11-gyel a francia Taina Barioz-t. Eredmény, női óriás-műlesiklás: 1. Kathrin Hölzl (német) 2:16.61 perc (1. futam: 1:08.17 p/2. futam: 1:08.44 p), 2. Manuela Moelgg (olasz) 2:16.66 perc (1:09.41 p/1:07.25 p), 3. Taina Barioz (francia) 2:16.72 perc (1:08.69 p/1:08.03 p). A szakági Vk állása négy futam után (még három van hátra): Hölzl 281 pont, 2. Kathrin Zettel (osztrák) 265, 3. Tina Maze (szlovén) 202. Az összetett Vk állása tizenkét futam után (még huszonegy van hátra): Lindsey Vonn (amerikai) 581 pont, 2. Maria Riesch (német) 531 p., 3. Zettel 429 p.

Guardiola David Silvával pótolná Henryt

Sajtóértesülések szerint Josep Guardiola, a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona vezetőedzője szeretné leigazolni David Silvát, a Valencia spanyol válogatott labdarúgóját. Az AS napilap szerint Thierry Henry helyére nézte ki a 23 éves Európa-bajnok középpályást, mivel a 32 éves francia támadónak a szezon végén lejár a szerződése, és várhatóan az Egyesült Államokban folytatja pályafutását. A Valencia hosszabb ideje küzd pénzügyi problémákkal, így nem lenne meglepő, ha néhány kulcsjátékosától megválna.

Megszakadt a Wild Oats győzelmi sorozata

Rajt-cél győzelmet aratva a Neville Crichton kormányozta új-zélandi Alfa Romeo ért célba elsőként hétfőn a 65. Sydney—Hobart vitorlásviadalon. A második helyen a címvédő, 2005 és 2008 között sorozatban négyszer nyertes ausztrál Wild Oats XI. (kormányos: Mark Richards), míg a harmadikon a brit ICAP Leopard (Mike Slade) futott be. A tavalyihoz hasonló nagyságú mezőny, mintegy száz hajó vágott neki szombaton az Új-Dél-Wales és Tasmania közötti, 630 tengeri mérföldes (1168 km) távnak, melynek leküzdéséhez ezúttal a leggyorsabb hajónak két napra, kilenc órára, két percre és tíz másodpercre volt szüksége. Vagyis — amint az az időjárási előrejelzések alapján várható volt — a gyenge szélben nem dőlt meg a Wild Oats által 2005-ben felállított egynapos, tizennyolc órás, negyvenperces és tíz másodperces versenyrekord. Crichton másodszor bizonyult a leggyorsabbnak, 2002-ben egy másik hajóval végzett az élen, de annak is Alfa Romeo volt a neve.

Ralf is kedvet kapott a visszatéréshez

Úgy tűnik, hogy bátyja visszatérése után a fiatalabbik Schumacher testvér, Ralf is kedvet kapott a száguldó cirkuszba való visszatéréshez. A német Bild információi szerint Ralf komolyan fontolgatja a dolgot, ráadásul több istállót is említenek, mint lehetséges munkaadót. Ralf 2007-es F1-es „távozása" után két évig a német túraautó-bajnokságban (DTM) szereplő Mercedesnél versenyzett, ráadásul évi 3,5 millió eurós fizetésével volt a DTM legjobban fizetett versenyzője.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2009-12-29: Közélet - x:

Másfél évig szólt a doromb

Tavaly szeptember elsején indult a Dorombszó című, népzenei értékeinket népszerűsítő előadás-sorozat. Háromszéki és Hargita megyei településeken léptek fel a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad színjátszói Piroska Klára és László Károly sepsiszentgyörgyi színművésszel együtt.
2009-12-30: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
,,Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket." (Má­té 11,28)
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a forrón szeretett, drága jó édesanya, nagymama, jó rokon és szomszéd, a tamásfalvi születésű kovásznai, majd rövid ideig volt bitai lakos,
özv. FAZAKAS FERENCNÉ
JAKÓCS MARGIT
életének 84. évében rövid, de súlyos szenvedés után 2009. december 28-án csendesen megpihent.
Földi maradványait december 30-án 15 órakor kísérjük utolsó útjára a kovásznai kápolnából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
Bánatos szívű leánya és unokái
4229228