Belföldi hírek — Ferencz Csaba

2009. december 31., csütörtök, Belföld
A miniszterelnök-helyettes hatásköre

Az RMDSZ sajtóirodája tegnap szűkszavú közleményben hozta nyilvánosságra Markó Béla miniszterelnök-helyettes hatáskörét. Eszerint a szövetségi elnök ,,a kormányban az oktatási, művelődési és kisebbségvédelmi területet fogja felügyelni, és nem az előző miniszterelnök-helyettes által koordinált területeket, illetve intézményeket".

A kormány által a múlt heti, első ülésen elfogadott sürgősségi rendelet értelmében Markó Béla miniszterelnök-helyettes átveszi Dan Nica volt kormányfőhelyettes feladatkörét, így az európai ügyek osztályát, az országos energiaszabályozó hatóság és az országos közművesítés-szabályozó hatóság tevékenységét fogja koordinálni. A kormány beiktatását megelőző parlamenti meghallgatásokon Markó Bélát nem hívták meg a szakbizottságok.

Székely zászlót távolítottak el

A Magyar Polgári Párt Maros Megyei Szervezete közleményben tiltakozik Zsigmond Vencel makfalvi polgármester cselekedete ellen, aki ,,hatósági segédletet kért a polgármesteri hivatal épületére kitűzött székely lobogó eltávolítására". A Márton Zoltán alelnök által aláírt dokumentum emlékeztet arra, hogy a Csíkszeredában tartott Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés memoranduma is leszögezi: ,,A magyar nemzeti jelképek, illetve Székelyföld sajátos jelképeinek szabad használata éppen úgy része a nemzeti és regionális identitásnak, mint az anyanyelv." A párt ugyanakkor felkéri a megyei RMDSZ vezetőit, hogy bátorítsák a jelképek használatát, adjanak nyomatékot annak a közös célnak, amely szerint ,,régiónk és közösségünk jövőjének egyetlen törvényi garanciája Székelyföld területi autonómiája lehet".

Költségcsökkentés

A munkaügyi tárca központi apparátusának, illetve a fennhatósága alá tartozó intézmények személyzeti költségei 2010-ben 35 százalékkal csökkennek az idei évhez képest. A tárca tegnapi sajtóközleménye szerint a 2009/329-es törvény előírásainak gyakorlatba ültetése nyomán nyolcról ötre csökkentették a minisztérium fennhatósága alá tartozó intézmények számát. Ugyanakkor a Munkaügyi Felügyelőséget állami finanszírozású intézménnyé alakították.

Verespatak nemzetbiztonsági ügy

A Legfelső Védelmi Tanács dönt majd a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházásról — jelentette ki Traian Băsescu. Az államfő szerint a döntést szakértői véleményezés előzi meg, ám határidőt nem közölt. A választási kampányban Băsescu nem volt hajlandó véleményt nyilvánítani a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházásról, az új kormány azonban a programjába beemelte, hogy ,,újraértékelik" azt. Verespatakon a Roşia Montana Gold Corporation kanadai—román vegyes vállalat tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermeléséért.

Bővül a roncsautó-program

Bővítik a roncsautó-programot úgy, hogy a jövő év elejétől magánszemélyek és jogi személyek egyaránt akár három autót is lecserélhetnek. A járműveket lecserélőknek járó összeg változatlan marad, így minden tíz évnél idősebb gépkocsit beszolgáltató 3800 lejt kap. Borbély László környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási miniszter elmondta: jövő héten a kabinet elé terjeszt egy olyan rendeletet, amely szerint a jogi személyek évente öt-tíz járművet is lecserélhetnek. A miniszter közölte: január végétől a traktorokra is kiterjesztik a roncsautó-programot. Idén a program révén több mint 32 000 régi autót vontak ki forgalomból, ami a kormány által megszabott kocsiszámnak csupán a kétharmada.

Tengerészek fogságban

Idén 24 román tengerész esett a kalózok áldozatául, a két legutóbbit, egy altisztet és egy kadétot december 28-án ejtették túszul az Adeni öbölben. A két konstancai tengerész a St. James Park nevű brit hajón teljesített szolgálatot. Adrian Mihălcioiu, a Tengerészek Szabad Szakszervezetének vezetője szerint a brit hajó 26 fős legénysége között két román személy is van, a legénységet szomáliai kalózok ejtették túszul.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2009-12-31: Belföld - x:

Hírsaláta

NINCS CSEREBERE. A kormány beiktatása utáni első ülésén eltörölte azt a kedvezményt, amely értelmében a nyugdíjasok pénzre válthatják a fel nem használt ingyenes vasúti utazási jegyeket. (Realitatea)
2009-12-31: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Megújulásra lesz szükség
Magyarországnak teljes megújulásra lesz szüksége 2010-ben — mondta újévi köszöntőjében Orbán Viktor. A Fidesz elnöke úgy fogalmaz: az újév mindig magával hozza az új kezdet lehetőségét is, alkalmat ad arra, hogy megfogalmazzuk, mit hibáztunk el, mit kellene a jövőben másképpen tennünk. Szerinte Magyarországnak sok mindenben változnia kell. Mint mondta, az új kezdet magával hozhatja a teljes újrakezdést, a teljes megújulást is, és szerinte Magyarországnak éppen erre, a teljes megújulásra lesz szüksége a 2010-es évben.