Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farkas Réka

2010. január 6., szerda, Belföld

Perrel fenyegetőznek a szakszervezetek

Elégedetlenül távoztak a tanügyi szakszervezetek az oktatási tárca vezetőjével folytatott tárgyalásokról, azzal fenyegetőznek, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon azt a tavaly év végi sürgősségi kormányrendeletet, amelynek köszönhetően szeptember elsejétől 15 000 tanügyi alkalmazottat készül elbocsátani a minisztérium.

Kifogásolják azt is, hogy az idei költségvetésben csupán formai a tanügynek szánt hat százalék, csökkentették a béralapot, a befektetésekre szánt összeget, és növelték az intézmények saját hozzájárulását. Daniel Funeriu miniszter több költségcsökkentő javaslatot fogalmazott meg: növeljék az igazgatók, aligazgatók eddig csökkentett óraszámát, töröljék el a 25 éves régiséggel, egyes fokozati vizsgával rendelkező tanárok normakedvezményét, és vonják össze, főleg falvakon, de esetenként városokban is a törvényesnél kisebb létszámú osztályokat. Funeriu szerint a szakszervezetek nem zárkóztak el, a rendelkezésükre bocsátott adatok tükrében elemzik a lehetőségeket, és jövő kedden folytatják az egyeztetést a minisztériummal. A tárcavezető leszögezte, eddig semmilyen döntést nem hoztak, tárgyalnak és azt követően határoznak.

Górcső alatt a minisztériumi büdzsék

Több minisztérium tegnap megvitatott költségvetését hagyták jóvá a parlamenti szakbizottságok. Néhány esetben módosítójavaslatot fogalmaztak meg a honatyák, egyes tárcáknál csökkentették, máshol növelték a tervezett tételeket. A belügyi tárcánál átcsoportosították a kiadásokat, és néhány változtatással átment a környezetvédelmi tárca büdzséje is. Jelentős növelést hajtottak végre a kulturális tárca költségvetésénél, korábban a GDP 0,2 százaléka jutott a művelődésre, a változtatásnak köszönhetően idén 1 százalékot kap a minisztérium. Növelték az állat-egészségügyi hatóság és az élelmiszer-biztonsági hatóság költségvetését, de csökkentették az őrző-védő szolgálat beruházási pénzét, és kicsit növelték a Külügyi Hírszerzőszolgálat rendelkezésére álló összeget. Jóváhagyták, de több mint kétszáz módosítójavaslattal a tanügyi tárca költségvetését. A szakbizottságok döntése konzultatív, de szükség van szavazatukra egy-egy tétel plénum elé terjesztése előtt.

Megszűnt mezőgazdasági támogatások

Több eddigi mezőgazdasági támogatási forma szűnik meg 2010-ben az EU döntése miatt. Nem lesz többé szubvenció a tejre, sertés- és baromfihúsra, gázolajra vagy öntözésre. Ezek a támogatási formák ugyanis tiltott állami támogatásnak minősülnek az unióban, mert a brüsszeli értelmezés szerint így a tagországok egymás ellenében segítik a gazdáikat. Megszűnik az árendába adott területek után járó támogatás is: a már bérbe adott területek után továbbra is folyósítják a segélyt, de új területekre már nem fogad a minisztérium kéréseket.

Gyorséttermi szenvedélyadó

A szenvedélyadóhoz hasonló adót vetne ki a gyorséttermi ételekre, édességekre, valamint szénsavas üdítőitalokra az egészségügyi minisztérium — jelentette be Cseke Attila tárcavezető. Az erről szóló dokumentumot a minisztérium honlapján bocsátották közvitára, és az új adóból befolyó pénzt egészségügyi programok finanszírozására, valamint egészségügyi infrastruktúrára költenék. A statisztikai adatok szerint Romániában évente mintegy húsz százalékkal növekedik a fast-food éttermek piaca.

Váratlan kamatcsökkentés

Meglepetésre ötven bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot tegnap a Román Nemzeti Bank (RNB) monetáris tanácsa. A szakértők túlnyomó többsége kamattartásra számított, azt valószínűsítették, hogy a kamatvágás a 2010-es költségvetés elfogadása után következik be. Az RNB monetáris tanácsa a legutóbbi, novemberi ülésén nem változtatott az alapkamaton. Korábban, 2009 elejétől kezdve öt lépésben 10,25 százalékról 8 százalékra csökkentette a tanács az irányadó kamatot.

Árvízriadó

A hidrológusok sárga jelzésű árvízriadót bocsátottak ki tegnap az ország északi és nyugati részének folyóira, miután a meteorológusok csapadékos időjárást jeleztek a következő napokra. A ma reggeltől holnap estig érvényes árvízriadó a következő folyókat érinti: Visó, Iza, Túr, Lápos, Kraszna, Berettyó, Fehér-Körös, Fekete-Körös, Aranyos, Béga, Temes, Krassó, Néra és Cserna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2010-01-06: Belföld - x:

Hírsaláta

FŐBÍRÓ KERESTETIK. Elutasította Traian Băsescu a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék javaslatát, így Lidia Bărbulescu nem kerül az intézmény élére. A bíráknak újabb személyt kell jelölniük a tisztségre. Traian Băsescu már az államelnök-választás második fordulója előtt a Bărbulescu kinevezésének lehetőségét firtató kérdésre azt válaszolta, ha államfő lesz, nem helyezi a testület élére a bírónőt. (Mediafax)
2010-01-06: Közélet - x:

Sikeres a székelykapu-program - Váry O. Péter

Meglehetős érdeklődés övezi a meghirdetett székelykapu-programot, mintegy húsz kilyéni és szotyori lakos jelezte, a régióra jellemző, faragott kaput állítana portája elé.