JegyzetBűn és adó — Simó Erzsébet

2010. január 7., csütörtök, Közélet

Amikor a liberálisok pár évvel ezelőtt bevezették a bűnadónak csúfolt illetéket a dohány- és bizonyos alkoholtermékekre, kicsit hápogtak a cigarettások és alkoholfogyasztók, de elismerték: szenvedélyük káros mind önmagukra, mind társadalmi tekintetben. Akik nem tudtak lemondani káros szenvedélyükről, fizettek, mint a katonatiszt. A hivatalosságok azt ígérték: a pénz hiánytalanul az egészségügyi kasszába kerül, egy részét gyógyításra fordítják, nagyobbik hányadát kórházak építésére, korszerűsítésre használják.

Akkoriban Eugen Nicolăescu volt a miniszter, mandátuma alatt időnként be-beszámolt, mennyi pénz folyt be a bűnadóból a tárcához. Neki is lendültek a kórháztervezéseknek, telkeket vásároltak, terveket készítettek. Nicolăescut menesztették, a liberálisok leköszöntek, s azóta egy szó, annyit sem hallani a bűnadóból származó bevételekről. Cseke Attila szenátor három-négy hónappal ezelőtt — igaz, akkor még ellenzékben volt — kérdést intézett az egészségügyi vezetéshez, s érdeklődött a bűnadó sorsáról. Választ nem kapott. Ma már miniszterként bizonyára ismeri azokat az adatokat, melyeket a Gândul épp most hozott nyilvánosságra. Eszerint 2008-ban 400 millió euró került a cigaretta többletadójából az államkasszába, míg tavaly már csak 275 millió eurót hajtottak be. Miközben pimaszul megdrágult a cigaretta. Ráadásul egy szó sem esik arról, hogy az alkoholra kivetett többletadó hová párolgott el. Feledni látszik mindenki, hogy ezeknek a pénzeknek nem az államkasszába, hanem az egészségügyi kormányzathoz kellett volna kerülniük.

Ezek ismeretében felháborító, hogy most, a válság közepén azzal állt elő a Boc-kormány nemrég felkent minisztere, Cseke Attila, hogy bűnadóval kell sújtani a gyorséttermi étkeztetést, az édességeket, csokoládékat, chipseket, hűsítőket. Vigyázat, a szalonna is rendkívül ártalmas! És — mert semmi új nincs a nap alatt — ígérik, a bevételt a lerobbant román egészségügy felvirágoztatására fordítják. Vajon?

Különben Cseke Attila tudhatná, hogy áremeléssel káros szokásokat megváltoztatni aligha lehet. Az első lépést tavaly, amikor kivonták, illetve betiltották az egészségtelen élelmiszertermékek iskolai büfékben való árusítását, megtették. Ezt kellene okosan, türelmesen folytatni. Az ugyanis, amit államtitkárával — az ég tudja, milyen sugallatra — kisütöttek, nem más közönséges áremelésnél, a pénzéhes, de krónikus pénzhiányban szenvedő állam jövedelmének gyarapításánál. Nagy kár, hogy az egészségügyi miniszter ilyesmihez nevét adja, mert egy szegény ország egészségét nem lehet gazdagok eszköztárával védeni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2010-01-07: Közélet - x:

A nyugdíjakon bukhat a költségvetés

Megbukhat a társadalombiztosítási költségvetés a parlamenti szavazáson, ha a kormány nem fogadja el a nyugdíjpont értékének növelését. Ezt az SZDP és a liberálisok javasolták a tegnapi bizottsági vitán, az RMDSZ pedig bejelentette, tartózkodnak a voksolásnál, ha befagyasztják a nyugdíjakat.
2010-01-07: Belföld - x:

Hírsaláta

HALÁLOS JÁRVÁNY. H1N1-fertőzés okozta szövődmények következtében elhunyt a román média egyik ismert személyisége, Tony Tecuceanu. Az ENSZ békefenntartó erejében is tevékenykedő színész szórakoztató műsorokban, parodistaként vált ismertté. Betegségét karácsonykor diagnosztizálták, s az elmúlt napokban kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg. Adrian Streinu-Cercel, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a vakáció lejárta után, január végére megugrik a megbetegedések száma. (Romania liberă)