Belföldi hírek — Farkas Réka

2010. január 7., csütörtök, Belföld
Több pénz egészségügyre

A GDP 3,6 százalékáról négy százalékra növelte a parlament egészségügyi szakbizottsága az egészségügyi tárca költségvetését. A módosítást az SZDP javasolta, és a bizottsági tagok húsz igen szavazattal és két tartózkodással fogadták el. Cseke Attila egészségügyi miniszter kifejtette, kevesli ugyan a tárcának kiutalt büdzsét, de támogatja a kormány javaslatát, mert ennek tagjaként szolidárisnak kell lennie a kabinettel. „Az összeg körülbelül a tavalyival egyenlő, azaz a GDP 3,6 százalékát teszi ki. Nem vagyok elégedett a költségvetési tervezettel, de figyelembe veszem azt, hogy válságos év áll előttünk" — szögezte le a miniszter.

Dolgoznak a bizottságok

A parlamenti szakbizottságok elfogadták a külügyminisztérium, a gazdasági és az igazságügyi tárca 2010-es költségvetését. Teodor Baconschi külügyminiszter szerint az összeg lehetővé teszi, hogy az intézmény normálisan működjék. Ezzel szemben Adriean Videanu gazdasági miniszter nincs megelégedve a tárcának kiutalt összeggel. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter szerint a tárca büdzséje — a mintegy két és fél milliárd lej — szűkös, különösen akkor, ha a megfelelő működéshez év végéig be kell tölteniük a zárolt állásokat is. A tárcavezető a költségvetés kiegészítésében bízik.

Nem tárgyalják újra a hitelegyezményt

Január második felében érkezik Bukarestbe a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége, hogy a Romániával kötött hitelegyezményről tárgyaljon — jelentette ki Emil Boc kormányfő tegnap. Leszögezte, az egyezményt nem tárgyalják újra. Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter is megerősítette ezt, de közölte, megpróbálják elérni, hogy kiegészíthessék a fejlesztésre szánt összegeket a költségvetési hiány szintjének emelése nélkül. A Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezmény értelmében idén a GDP 5,9 százalékára kell csökkennie az államháztartási hiánynak a 2009-es 7,3 százalékról.

Civil panasz Verespatak miatt

Brüsszelhez kívánnak panasszal fordulni a romániai civil szervezetek amiatt, hogy a bukaresti hatóságok a szaktárcák feje fölött, azaz a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban készülnek dönteni a Verespatakra tervezett színesfémbánya ügyében. Ezt Traian Băsescu államfő nyilatkozta nemrég, és hozzáfűzte: a testület szakértői vélemények alapján határoz majd. Határidőt azonban az államfő nem közölt. A Jogi Erőforrások Központja tizenhárom más — közöttük számos erdélyi magyar — civil szervezet nevében közleményben szólította fel Băsescu államfőt és Adriean Videanu gazdasági minisztert, ne avatkozzanak bele a folyamatba. A D-LP Băsescu december 6-i újraválasztása után szorgalmazta nyíltan a beruházás megvalósítását, és Adriean Videanu gazdasági miniszter kezdeményezésére a kormány beemelte programjába. Jelezték: újraértékelik a projektet, amelynek engedélyezési folyamatát Korodi Attila korábbi környezetvédelmi miniszter felfüggesztette. Borbély László jelenlegi környezetvédelmi miniszter kijelentette: addig nem hagyja jóvá a verespataki aranykitermelés megkezdését, amíg teljes mértékben meg nem győződik arról, hogy az alkalmazott technológia nem szennyezi a környezetet. Kifejezte reményét, hogy a beruházás elkezdése technikai, nem pedig politikai döntés eredménye lesz.

Meghosszabbították a határidőt

A Mihai Şeitan munkaügyi miniszter által kiadott rendelettel egy évvel, 2011 januárjáig meghosszabbították a határidőt, ameddig a nyugdíjasok még benyújthatják a tanulmányaikról szóló igazoló iratokat nyugdíjuk újraszámításáért. Az eredeti előírás szerint a dokumentumok benyújtási határideje 2009. december 31-én lejárt. A határidő meghosszabbításával a tárca támogatni kívánja azokat a nyugdíjasokat, akiknek objektív okok miatt nem sikerült megszerezniük a tanulmányaikat igazoló iratokat.

Csendes elvonult

A demokrata-liberális Virgil Ţârău lehet Csendes László utódja a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács élén. A bizottság tagjai tegnap fogadták el a volt elnök személyes okokra hivatkozó lemondását. Virgil Ţârău jelenleg az intézmény alelnöki tisztségét tölti be, és ideiglenesen ő vezeti a tanácsot, de legfeljebb egy hónapon belül elnököt kell választaniuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 108
szavazógép
2010-01-07: Belföld - x:

Hírsaláta

HALÁLOS JÁRVÁNY. H1N1-fertőzés okozta szövődmények következtében elhunyt a román média egyik ismert személyisége, Tony Tecuceanu. Az ENSZ békefenntartó erejében is tevékenykedő színész szórakoztató műsorokban, parodistaként vált ismertté. Betegségét karácsonykor diagnosztizálták, s az elmúlt napokban kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg. Adrian Streinu-Cercel, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint a vakáció lejárta után, január végére megugrik a megbetegedések száma. (Romania liberă)
2010-01-07: Sport - x:

Van edzője a Sepsi BC-nek (Kosárlabda)

Nem egy meccsre, hanem a szezon végéig van edzője A-osztályos női kosárlabdacsapatunknak.