Belföldi hírek — Farkas Réka

2010. január 9., szombat, Belföld

Utcára vonulnak a gazdák

Utcai tüntetéseket szerveznek a gazdák jövő héten, mert elégedetlenek a mezőgazdasági tárcának kiutalt költségvetéssel — jelentette ki Ştefan Niculae, az Agrostar Föderáció elnöke tegnap Mihail Dumitru mezőgazdasági miniszterrel való találkozása után. A

mezőgazdasági termelés körülbelül hetven százaléka megszűnik, és több mint 10 000 alkalmazott marad munka nélkül, ha a mezőgazdasági tárca költségvetését 9,87 milliárd lejről nem emelik 36 milliárd lejre — jelentette ki Ştefan Niculae. Az Agrostar Szakszervezeti Föderáció elnöke azt kérte, hogy a GDP 1,4 százalékáról 4 százalékra emeljék a tárca büdzséjét, de azt is nehezményezte, hogy nincs egy olyan törvény, amely az ez év elején megszűnt szubvenciók helyett másfajta állami támogatásokat biztosít a gazdálkodóknak. Az Agrostar elnöke beszélt a feketepiacról is, azt állította, hogy főként az importált termékek miatt 1,5 milliárd euróra emelkedik a mezőgazdaság ágazatában az adócsalás. Niculae szerint az adócsalás a hatóságok ,,beleegyezésével" történik, mivel azok nem ellenőrzik figyelmesen a behozott termékeket. Niculae elégedetlen a bankok hozzáállásával is, melyek nem nagyon akarnak hiteleket adni a mezőgazdaságban tevékenykedőknek.

Megadóznák a civil szerződéseket

,,Elvileg" egyetért Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter azzal, hogy a szerzői jogdíjas szerződések után is fizetni kelljen a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, leszögezve, minden jövedelmet kapó személynek hozzá kell járulnia a társadalombiztosítási és nyugdíjalaphoz. A pénzügyminiszter nem jelölte meg, milyen időponttól léptetnék hatályba az intézkedést. A kormány a napokban elemzi annak lehetőségét, hogy a szerzői jogdíjakból, illetve más civil vagy együttműködési szerződésekből származó összegek után is kelljen társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni. Ezt várhatóan az új nyugdíjtörvényben szabályozzák majd.

Nem bocsátanak el orvosokat

Egyetlen orvost vagy asszisztenst sem bocsátanak el 2010 folyamán, leépítés csak az adminisztratív személyzet körében várható, de ott is csak alapos mérlegelés után — jelentette ki Cseke Attila egészségügyi miniszter. Kifejtette, 2010-ben kevésbé ,,népszerű" intézkedéseket is életbe ültetnek, mert hatékonnyá kell tenniük az egészségügyi rendszert.

Egyre intenzívebb az új influenza

Kilenc újabb áldozatot szedett egy nap alatt az új vírus, és így 82-re emelkedett a sertésinfluenzában elhunyt személyek száma — jelentette be az egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint a legtöbb frissen felfedezett sertésinfluenzás esetet Bukarestben (46), Maros (11) és Temes (9) megyében tartják számon. A vírusnak az országban való megjelenése óta összesen 6061 esetről tud a szaktárca. Hirtelen megnőtt az érdeklődés a védőoltás iránt is, az év első hetében több mint 40 000 személyt oltottak be, tízszer többet, mint decemberben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 403
szavazógép
2010-01-09: Belföld - x:

Hírsaláta

JÖN A FÜSTADÓ. Üres az államkassza, fel kellene tölteni: Sebastian Vlădescu és társai újabb adónemeket találnak ki, a vagyonadó egyik közülük, az ellenben még nem tiszta, hol húzzák meg a határt.
2010-01-09: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Pécs Európa kulturális fővárosa
Holnap hivatalos megnyitóünnepély keretében kezdetét veszi a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa programsorozat, melyen köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.