Külföldi hírek — Váry O. Péter

2010. január 9., szombat, Közélet

Pécs Európa kulturális fővárosa

Holnap hivatalos megnyitóünnepély keretében kezdetét veszi a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa programsorozat, melyen köszöntőt mond Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere.

A közönséget ebben az évben 350 kulturális program, mintegy száz civil és további nyolcvan-száz regionális társprogram várja a baranyai megyeszékhelyen és a környező településeken. A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszke a magyarság, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitón nagy farsangi menet keretében a korokat és az azokból származó kulturális energiákat jelmezbe öltözve hozzák el pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul, és a belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A fináléban a fellépők és néhány hazai sztár közös produkcióját élvezheti a közönség.

Sólyom nem hívja össze a nemzeti csúcsot

Az államfő nem hívja össze a nemzeti csúcsot — derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének az MDF elnökéhez írt leveléből. A levélben Kumin Ferenc emlékeztet arra, hogy Bajnai Gordon kormányfő, akit Dávid Ibolya először felkért a csúcs összehívására, azt nyilatkozta, lenne értelme a kezdeményezésnek, de véleménye szerint a köztársasági elnöknek kellene összehívnia az eseményt. Dávid Ibolya ezután fordult Sólyom Lászlóhoz. A főosztályvezető kitért arra is, hogy a hasonló nevű találkozót 2008 őszén Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezte. Felkérésére Sólyom László levélben válaszolt, amelyben a többi között kifejtette: a problémák megoldására parlamentáris demokráciában nem lehet alkalmas egy hirtelen meghatározott összetételű, megfelelő információk, szakértelem, felhatalmazás és hatáskörök hiányában működő, programalkotó testület.

Hamis hír a Fidesz médiapolitikájáról

Az MSZP szerint központosítás, tartalmi cenzúra, megszüntetés jellemzi a Fidesz médiával kapcsolatos terveit; a kormánypárt arra szólította fel a Fideszt, tartsa magát távol a köztévéktől és a Magyar Távirati Irodától. Az Index hírportálon csütörtökön megjelent cikk szerint a Fidesz egyetlen közszolgálati műsorszolgáltató szervezetet hozna létre a Magyar Televízióból, a Duna Televízióból és a Magyar Rádióból, az MTI-t pedig megszüntetné. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök pártja ellenőrzése alá akarja vonni a magyar médiát és azokat az információkat, amelyek eljutnak az emberekhez. A Fidesz egyetlenegy illetékes döntéshozó testülete elé sem került ,,még csak hasonló anyag vagy terv sem", mint amiről a sajtóhír szólt — reagált Szijjártó Péter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2010-01-09: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Utcára vonulnak a gazdák
Utcai tüntetéseket szerveznek a gazdák jövő héten, mert elégedetlenek a mezőgazdasági tárcának kiutalt költségvetéssel — jelentette ki Ştefan Niculae, az Agrostar Föderáció elnöke tegnap Mihail Dumitru mezőgazdasági miniszterrel való találkozása után. A
2010-01-09: Közélet - x:

A tananyagot pótolják, de kevesebb a gyakorlat - Fekete Réka

A pedagógusok decemberi egyhetes kényszerszabadsága miatt elmaradt órákat legtöbb iskolában a tananyag tömörítésével, feleltetés helyett írásbeli ellenőrzéssel és a feladatok begyakorlására szánt idő csökkentésével oldják meg.