Belföldi hírek — Farcádi Botond

2010. január 12., kedd, Belföld
RMDSZ-es államtitkárok

Tánczos Barnát a régiófejlesztési és turisztikai minisztériumba, Borbély Károlyt pedig a gazdasági minisztériumba jelöli államtitkári tisztségbe az RMDSZ — jelentette be tegnap a Szövetségi Állandó Tanács ülése után Markó Béla RMDSZ-elnök. A szövetség ugyanakkor arról is döntött, Gáti Istvánt javasolja a kormányfőtitkár-helyettesi funkcióba.

Mint arról beszámoltunk, a szövetség hat vagy hét államtitkárt jelölhet a demokrata-liberálisokkal kötött megállapodás értelmében, így előreláthatólag lesznek még képviselői többek között az oktatási, illetve a mezőgazdasági minisztériumban is. A tegnap nevesítettek közül valamennyien rendelkeznek kormányzati tapasztalattal: Tánczos Barna az Állami Birtokok Ügynökségének volt a vezetője, majd a szállításügyi minisztériumban dolgozott államtitkárként, Borbély Károly pedig az Országos Ifjúsági Hatóságot vezette, és egy évig távközlési miniszterként tevékenykedett. Gáti István Szatmár megye alprefektusi tisztségét töltötte be korábban.

Elkezdődött a költségvetési törvény vitája

Elkezdődött tegnap a parlamentben az állami költségvetési törvény és a társadalombiztosítási büdzsétervezet vitája. Emil Boc kormányfő a honatyák előtt hangsúlyozta: szűkös esztendőnek ígérkezik az idei, az év első felében folytatódik a gazdaság hanyatlása, 2010 végére azonban 1,3 százalékos nemzetiössztermék-növekedésre számítanak. „A jó hír az, hogy sem idén, sem a következő két évben nem lesz választási kampány" — jegyezte meg a miniszterelnök, majd ismertette a büdzsétervezet sarokszámait, leszögezve: nem emelik a hozzáadottérték-adót, a társadalombiztosítási járulékot, folytatják a roncsautó- és az Első otthon programot, adómentes marad az újrabefektetett profit, újragondolják az átalányadót, mindezek fejében azonban a népszerűtlen intézkedésektől sem riadnak vissza. * A büdzsétervezet vitájának már az első napján éles szóváltások kerekedtek a kormány és az ellenzék képviselői között. A szociáldemokraták és a liberálisok vezetői leszögezték: nem szavazzák meg a jogszabályt. Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint az alakulat honatyái igyekeznek majd érvényesíteni módosító javaslataikat, jelenlegi formájában azonban a büdzsé rossz szerkezetű, és a gazdasági válság elmélyülését okozhatja. * Hasonló álláspontot képviselnek a liberálisok is, többen közülük a büdzsé hiányosságaira mutattak rá, így például az ártámogatott gyógyszerekre szánt összeg drasztikus csökkentésére, az egészségügy és a mezőgazdaság alulfinanszírozására. * Nincs elragadtatva a tervezettől az RMDSZ sem, a szövetség vezetői ennek ellenére megszavazzák azt. „Tetszik, nem tetszik, megszavazzuk a költségvetést. Nincs mit tennünk, szükség van bizonyos, elég fájdalmas intézkedésekre, tehát meg fogjuk szavazni a költségvetést" — fogalmazott Markó Béla RMDSZ-elnök. * A költségvetési törvény elfogadása gyakorlatilag az Emil Boc vezette demokrata-liberális—RMDSZ koalíciós kabinet első szakítópróbája a parlamentben a beiktatás óta, a büdzsé megszavazása mégis eléggé valószínűnek látszik, hiszen a függetlenek és a nemzeti kisebbségek képviselői is bejelentették: támogatják a tervezetet.

Új elnök az igazságszolgáltatási tanács élén

Florica Bejinaru Mehedinţi megyei törvényszéki bírát választották meg tegnap a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elnökévé a testület tagjai. Az alkotmány értelmében a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elnökét és alelnökét a tanács tagjai közül választják meg, és csak egyéves mandátumra jogosultak. Az új vezető múltja korántsem makulátlan: 2006-ban a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács megállapította, hogy a bírónő együttműködött a volt titkosszolgálattal. Bejinaru megfellebbezte a döntést, ennek eredményeként az átvilágítási testület verdiktje az volt, hogy nem folytatott politikai rendőrségi tevékenységet.

Elégedetlen szakszervezetek

Az orvosok túlóráinak kifizetését kéri a kormánytól az Alfa Kartell szakszervezeti tömb, ellenkező esetben nagyszabású tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba. Az egészségügyi alkalmazottak képviselői az egységes bérezési törvény előírásaival is elégedetlenek. Jogi lépésre szánta el magát egy másik nagy szakszervezeti szövetség: a Tanügyiek Szabad Szakszervezete a Nép Ügyvédjénél támadta meg a 15 000 tanügyi állás megszüntetéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet, szerintük ugyanis a jogszabály néhány cikkelye alkotmányellenes.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 129
szavazógép
2010-01-12: Belföld - x:

Hírsaláta

TIZENKETTEN KAPTAK BÁTHORY-DÍJAT. Tizenkét olyan hazai és külföldi személyiség vehette át a Bolyai Kezdeményező Bizottság és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Báthory-díját szombat este Marosvásárhelyen, aki sokat tett a romániai, állami finanszírozású magyar egyetem megteremtése érdekében.
2010-01-12: Közélet - x:

Kedvezményekkel is várják az adófizetőket (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Hétfőtől várják a sepsiszentgyörgyi adófizetőket a városháza illetékes osztályán, illetve a Grigore Bălan úti munkaponton. Az évi befizetendő adók, illetékek mértékéről levélben tájékoztatják a városlakókat, illetve a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégeket, bár e kiértesítést nem kötelező megvárni az adófizetéssel — tájékoztatott Antal Árpád András polgármester.