Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsiszentgyörgyKedvezményekkel is várják az adófizetőket — Váry O. Péter

2010. január 12., kedd, Közélet

Hétfőtől várják a sepsiszentgyörgyi adófizetőket a városháza illetékes osztályán, illetve a Grigore Bălan úti munkaponton. Az évi befizetendő adók, illetékek mértékéről levélben tájékoztatják a városlakókat, illetve a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégeket, bár e kiértesítést nem kötelező megvárni az adófizetéssel — tájékoztatott Antal Árpád András polgármester.

A helyi tanács által elfogadott adóhatározat szerint idén 15—20 százalékkal magasabb adót kell fizetniük a sepsiszentgyörgyieknek ingatlanjaikért, járműveikért. Néhány kedvezményt is biztosít a határozat, a legközismertebb az év első negyedében teljes összeg befizetéséért járó jutalom, ezt azonban az előző évek gyakorlatától eltérően állapította meg az önkormányzat: aki januárban befizeti teljes évi adóját, tízszázalékos kedvezményben részesülhet, aki februárban, az már csak hét százalékkal fizet kevesebbet, aki pedig márciusban, az első adófizetési határidő utolsó hónapjában törleszt egész évre, mindössze ötszázalékos kedvezményben részesülhet. A törvény által országos szinten adófelmentésben részesülő kategóriákon kívül (háborús veteránok és özvegyeik, forradalmárok, fogyatékosok stb.) az önkormányzat lehetővé tette, hogy a kisnyugdíjasok is kevesebbet fizessenek: épület- és területadójuk felét azok, akiknek havi jövedelme kevesebb az országos minimálbérnél, és nyugdíjuk mellett más jövedelemmel nem rendelkeznek. A kedvezményt kérni kell, lehetőleg január végéig, mert akkor egész évre szól, viszont ha a kedvezményre jogosultak az év folyamán iktatják kérésüket, az a következő hónaptól lép érvénybe.

Kevésbé ismert és kevésbé kihasznált kedvezménylehetőség, mely az épülethomlokzat-felújításért igényelhető: teljes adómentesség jár azoknak a magánszemélyeknek, akik lakcímükön szereplő épületük teljes utcai homlokzatán (társasházak, így tömbházak esetén is egy teljes falról van szó) külső ácsmunkálatot, külső festést, külső javításokat végeznek, illetve a lakhelyük előtti járdát, lépcsőfeljárót felújítják. Erre az adókedvezményre a kérést szintén január végéig kell benyújtani, ez jogvesztő határidő is. Fontos még, hogy bármiféle kedvezményben csupán azok részesülhetnek, akik nem szerepelnek adóhátralékkal az intézmény nyilvántartásában.

Újdonság, hogy idéntől online is befizethető az adó, s bár a városháza az OTP Bankkal kötött szerződést, a más pénzintézményeknél számlával rendelkezők is használhatják az online fizetéses rendszert. Ehhez előbb a városháza 7-es szobájában kell kérni egy felhasználói jelszót, mely több évre érvényes, nem kell évente újat kérni. Ugyancsak jelszó igénybevételével otthonról is nyomon követheti bárki adójának alakulását, mindezekhez információk, eligazítások a www.sepsiszentgyorgyinfo.ro honlapon találhatóak.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 8
szavazógép
2010-01-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

RMDSZ-es államtitkárok
Tánczos Barnát a régiófejlesztési és turisztikai minisztériumba, Borbély Károlyt pedig a gazdasági minisztériumba jelöli államtitkári tisztségbe az RMDSZ — jelentette be tegnap a Szövetségi Állandó Tanács ülése után Markó Béla RMDSZ-elnök. A szövetség ugyanakkor arról is döntött, Gáti Istvánt javasolja a kormányfőtitkár-helyettesi funkcióba.
2010-01-12: Közélet - x:

Sikeres olaj- és elemgyűjtés (Kézdivásárhely) — Iochom István

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke olajgyűjtés közben
Országos szinten az első égetettétolaj-gyűjtési akciót a múlt évben Csíkszeredában szervezte a Zöld Székelyföld és az Élő Erdély Egyesület. Megyénkben az első olajgyűjtésre Sepsiszentgyörgyön a Zöldhullám csapat kezdeményezésére a múlt esztendő szeptemberében került sor.