Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farcádi Botond

2010. január 13., szerda, Belföld
Jelölték a negyedik államtitkárt

Moldován Józsefet javasolja az RMDSZ a távközlési és kommunikációs minisztérium államtitkári tisztségébe. Moldován a negyedik RMDSZ-es államtitkár, várhatóan még két vagy három hasonló rangú tisztségviselőt javasolhat a Markó Béla vezette alakulat a Boc-kormányba. Amint egy nappal korábban beszámoltunk, a szövetség Tánczos Barnát jelölte a fejlesztési minisztérium, Borbély Károlyt a gazdasági tárca államtitkári tisztségébe, Gáti Istvánt pedig kormányfő-titkárhelyettesi funkcióba.

Változások az RMDSZ-frakcióban

Új vezetőséget választott tegnapi ülésén az RMDSZ szenátusi frakciója. A döntés értelmében Fekete Szabó András váltja a miniszterelnök-helyettesi funkciót betöltő Markó Bélát a frakcióvezetői tisztségben. Frakcióvezető-helyettes Gyerkó László, ezt a tisztséget eddig Fekete Szabó András töltötte be. A frakció titkára Bokor Tibor felső-háromszéki szenátor, aki az egészségügy-miniszterré kinevezett Cseke Attilát váltja ebben a funkcióban — adta hírül a szövetség közleménye.

Tiltakozásra készülő nyugdíjasok

Radikális tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba a Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Szövetsége arra az esetre, ha a kormány nem tartja be a 2007/450-es törvény előírásait, miszerint a nyugdíjpont értékének el kell érnie az országos bruttó átlagbér 45 százalékát. A nyugdíjasok elégedetlenek a kabinetnek a nyugdíjak befagyasztására vonatkozó döntésével. Szerintük az élelmiszerek és a szolgáltatások drágulása amúgy is kihat az idősek életszínvonalára. A parlamenthez és a kormányhoz eljuttatott kérésben a szakszervezeti szövetség azt is kéri, hogy a kabinet biztosítsa az ártámogatott gyógyszerekre szükséges pénzalapot. Az idősek képviselete jövő héten dönt az esetleges tiltakozó megmozdulások formáiról.

Nem ajánlják a gyorsteszteket a H1N1-re

Az orvosok figyelmeztetik a lakosságot, hogy a járvány időszakában a H1N1-vírus kimutatására végzett gyorstesztek téves eredményeket adhatnak, ami rendkívül nagy veszélyt jelent — jelentette ki Viorel Alexandrescu, az influenzaellenes országos központ vezetője. Az influenzavírust kimutató gyorstesztek már régóta megjelentek a gyógyszertárakban, ennek ellenére azért nem ajánlják az orvosok, mert téves negatív eredmény a betegség súlyosbodását okozhatja, sőt, halálhoz vezethet. Országszerte egyébként 6218-ra emelkedett az újinfluenzás megbetegedések száma, eddig 62 halálesetet jegyeztek.

Éhségsztrájkba lépett a forradalmár

Ismét éhségsztrájkba lépett tegnaptól Teodor Mărieş, az 1989. December 21. Egyesület orradalmárszervezet vezetője. Mărieş így akarja felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Emberjogi Bíróság rendelkezései ellenére a hadsereg és a katonai távközlési szolgálat nem hajlandó kiadni az 1989-es forradalommal kapcsolatos dossziékat. A forradalmár korábban mintegy hetven napig tartott éhségsztrájkot ugyancsak az 1989-es eseményekkel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés végett. Tiltakozását követően a forradalommal kapcsolatos többkötetnyi dossziét kézhez kapott, a titkosított dokumentumokhoz azonban továbbra sem fért hozzá.

Herta Müller a román demokráciáról

Kérdéses dolog a demokrácia Romániában — állította az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller egy osztrák lapnak adott interjúban. A romániai születésű, 1987 óta Németországban élő írónő azt mondta a Der Standardnak: szülőhazájában járva még ma is érzi, hogy megfigyeli a titkosszolgálat. Tény — mondta Müller —, hogy a rendszerváltás után a kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté embereinek 40 százalékát átvette az új szervezet, a Román Hírszerző Szolgálat. A kérdésre, hogy mit jelent ez az ország demokratikus fejlődése szempontjából, azt felelte: azt jelenti, hogy a demokrácia ,,kérdéses dolog" Romániában. A korrupció és mindaz, amit az Európai Unió újra meg újra bírál Romániával kapcsolatban, azzal függ össze, hogy a régi rendszerhez tartozó politikai klikkek tagjai továbbra is segítik egymást. Az ismert német szerző korábban egy berlini beszé­dében elmondta, hogy Romániában élve a diktatúra zaklatásai miatt az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. A Der Standardnak elmondta azt is: Nicolae Ceauşescu bukásáig Németországban is megfigyelte a Szekuritáté.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 212
szavazógép
2010-01-13: Belföld - x:

Hírsaláta

KEDVENC AZ OTV. Újabban Traian Băsescu és hívei az OTV-ben mondják el azt, amit az egyszerű emberek tudomására akarnak hozni. Mint ismeretes, Dan Diaconescu, a tulajdonában lévő televízió primitív és igénytelen műsorainak hála, igen nagy népszerűségnek örvend a külvárosokban, s igen meggazdagodott.
2010-01-13: Közélet - x:

A leépítés szakképzett pedagógusokat is érinthet — Fekete Réka

Kovászna megyében újabb kétszázhúsz oktatói állás szűnne meg jövő tanévtől a kormány decemberi sürgősségi rendelete értelmében, ez ellenben kivitelezhetetlen anélkül, hogy szakképzettek is utcára kerüljenek.