Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A leépítés szakképzett pedagógusokat is érinthet — Fekete Réka

2010. január 13., szerda, Közélet

Kovászna megyében újabb kétszázhúsz oktatói állás szűnne meg jövő tanévtől a kormány decemberi sürgősségi rendelete értelmében, ez ellenben kivitelezhetetlen anélkül, hogy szakképzettek is utcára kerüljenek.

Háromszéken ugyanis kevesen tanítanak pedagógusdiploma nélkül, helyettes szakképzett tanító, tanár ellenben bőven van, az elbocsátás őket is érintheti. Tavaly a megyében száznegyvenhét állást úgy szüntettek meg, hogy felszámolták a pluszórákat, és nem alkalmazták a betanító nyugdíjasokat, de további karcsúsítás csak elbocsátással lehetséges. És az sem mindenütt, mert ha egy falusi címzetes tanárt szakképzett, illetve szakképzetlen helyettesít, amíg szülési, illetve tanulmányi szabadságon van, az érintett osztályok nem maradhatnak tanár nélkül, szeptember 1-jétől következő esztendő augusztus 31-ig helyettesítőt kell kinevezni a helyükre. Katedramentésre mégis van némi lehetőség, a szaktárca javasolja, hogy az iskolaigazgatók és aligazgatók tartsanak az eddiginél több tanórát, valamint vonják meg a heti tizenhat órás (tizennyolc helyett) órakedvezményt az I-es fokozatú, huszonöt év szolgálati idővel rendelkező pedagógusoktól, és vonják össze az alacsony létszámú osztályokat.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2010-01-13: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Jelölték a negyedik államtitkárt
Moldován Józsefet javasolja az RMDSZ a távközlési és kommunikációs minisztérium államtitkári tisztségébe. Moldován a negyedik RMDSZ-es államtitkár, várhatóan még két vagy három hasonló rangú tisztségviselőt javasolhat a Markó Béla vezette alakulat a Boc-kormányba. Amint egy nappal korábban beszámoltunk, a szövetség Tánczos Barnát jelölte a fejlesztési minisztérium, Borbély Károlyt a gazdasági tárca államtitkári tisztségébe, Gáti Istvánt pedig kormányfő-titkárhelyettesi funkcióba.
2010-01-13: Közélet - x:

Körülnéztünk Barátoson — Kisgyörgy Zoltán

A kovásznai fővezetékre kapcsolják a községközpont számára megtervezett ivóvízhálózatot, s ezzel párhuzamosan épül a szennyvízcsatorna-hálózat is. A hivatalos formaságokkal eléggé előrehaladott állapotban vannak. A hivatalnak háromhektárnyi területet kellett vásárolnia magánszemélyektől a víztartály és a szennyvízülepítő állomás telepítésére.