Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem csak füzet kell az iskolakezdéshez

2007. augusztus 30., csütörtök, Közélet

Boldog lehet az a család, ahol a tavalyról még használható iskolatáska, tolltartó, színes ceruza maradt, a kinőtt tréningnadrág még a kistestvért is kiszolgálja, és a tavaszi cipő még nem nyűvődött el: ez esetben ugyanis pár tíz lejből megvehetők a szükséges füzetek, néhány új borítóval és kisebb kiegészítővel együtt.

Az üzletekben már hetek óta megjelent tanszerek forgalma most kezd megélénkülni, ámbár az előrelátóak már hónapokkal korábban nekiláttak a beszerzéseknek: egy első osztályos kisdiák vagy mindenből kinőtt kamasz teljes felszereléséhez ugyanis mélyebben a zsebbe kell nyúlni, és két gyermekre a végösszeg a legszerényebb készlettel is elérheti a minimálbért. Hiszen a leckevégzéshez szükséges eszközök mellett tornanadrágra és csak teremben használt lábbelire is pénzt kell kiadni, és — noha nem tartozik szorosan az iskolához — a ruhatár őszi felújítását is a tanévkezdéshez kötik a legtöbben. Egy jó cipő pedig 100 lejnél kezdődik — illetve kezdődne, ha lenne, mert a látszólagos bőség ellenére szinte lehetetlen valóban minőségi, tartós holmit vásárolni.

Kőkemény vagy papírvékony talpú, minden felmelegedés ellenére agyonbélelt vagy fullasztó műanyagos termék között kénytelen választani a tisztelt vásárló, azaz a legtöbb cipő éppen rendeltetésére, a járásra nem alkalmas. Növekvő szervezet egészséges mozgásának szolgálatára, iskolai strapára aztán végképp nem.

És van még egy tétel, amely nem mindenki zsebét üríti ki, de az érintettek számára elég fájdalmas, a beiratkozáskor ugyanis általában nem közlik, hogy egyes iskolákban (de némely óvodában is) az osztályterem felújítása és berendezése is a szülők dolga, ami azt jelenti, hogy parkettázástól (vagy a régi felcsiszolásától) a meszelésen, takarításon keresztül a fogas, függöny, polcok, de olykor a tábla, sőt, osztályajtó megvásárlása és üzembe helyezése is. Hogy a szőnyegről, porszívóról, zenegépről és egyéb, nem elengedhetetlen tartozékokról most ne is beszéljünk, noha ezt annak is ki kell fizetnie, aki nem ért egyet vele — ha egyszer a többség megszavazta. Ennek is most az ideje...

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2007-08-30: Közélet - Farkas Réka:

Partnerséget ajánl az RMDSZ?

Az RMDSZ mindenképpen új listával indul az EP-választásokon ― jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnap Marosvásárhelyen a romániai magyar sajtó képviselőivel folytatott beszélgetésen. Kiemelte, függetlenül attól, hogy sikerül vagy sem megegyezniük Tőkésékkel, a tavasszal felállított lista módosul.
2007-08-30: Közélet - Szekeres Attila:

Már csak kivitelező szükséges (A borvíz útja)

A mai napon leadják A borvíz útja című, nagy infrastruktúra-fejlesztési Phare-pályázat módosított változatát, minekutána a megyei tanács tegnapi ülésén elfogadta az új műszaki-gazdasági mutatókat és a felújított megvalósíthatósági tanulmányt. Tervek szerint jövő évben már megkezdődhetnek a munkálatok.