Belföldi hírek — Farcádi Botond

2010. január 14., csütörtök, Belföld
Célegyenesben a költségvetés vitája

Felgyorsult a parlamentben a költségvetési törvény vitája tegnap: a honatyák a jogszabály valamennyi cikkelyét elfogadták, és a mellékleteket — a különféle intézmények, minisztériumok büdzséjét — kezdték el tárgyalni. Estig megszavazták többek között a képviselőház, a szenátus, az államfői hivatal, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék, a törvényhozói tanács, az alkotmánybíróság, a kormányfőtitkárság, a külügyminisztérium büdzséjét.

A törvényhozó testületben mindezek ellenére nem zajlott zökkenőmentesen a dokumentum vitája, az ellenzéki pártok módosító javaslatait futószalagon utasították el. Az ellenzékiek éppen ezért az előzetes megállapodások felrúgásával vádolták a kormányt. Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök több megértést követelt a miniszterelnöktől, hiszen, mint fogalmazott, senkinek nem áll érdekében polgárháború gerjesztése a sztrájkoló nyugdíjasokkal, közalkalmazottakkal, az adók által amúgy is megnyomorított gazdasági élet szereplőivel szemben.

Zöld út a Guşă-szobornak Marosvásárhelyen

Nem függesztik fel annak a marosvásárhelyi tanácsi határozatnak a végrehajtását, amelynek révén szobrot terveznek állítani Marosvásárhelyen Ştefan Guşă tábornoknak, az 1989-es temesvári felkelés vérbefojtójának. Erről tegnap döntött a Maros megyei törvényszék közigazgatási tanácsa. Mint ismeretes, december 7-én Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke pert indított a városi tanács szoborállításra vonatkozó határozata ellen, kérve annak megsemmisítését. Ugyanakkor kérte a határozat végrehajtásának szüneteltetését is mindaddig, amíg a tanácsi határozat ügyében jogerős bírósági döntés nem születik. Ez utóbbi kérést utasította el a törvényszék, ami azt jelenti, a jogerős döntésig bármikor felállítható a szobor.

Egyre veszélyesebb az újinfluenza

Az elmúlt hat hét alatt 0,1 százalékról 1,32 százalékra, azaz több mint tizenháromszorosára növekedett az újinfluenza okozta elhalálozási arány Romániában. Ez azt jelenti, hogy minden századik román állampolgár meghal az újinfluenza következtében. ,,A H1N1-vírus okozta elhalálozások aránya meghaladta a szezonális influenza okozta halálesetek arányát" — nyilatkozta tegnap Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár. * Az elmúlt 24 órában egyébként 34 újinfluenza-esetet és két, a H1N1-vírus miatt bekövetkezett halálesetet regisztráltak az országban, ezzel 6255-re emelkedett a megbetegedések és 96-ra az elhalálozások száma. Mindeddig 516 905 személy kapta meg az oltást a vírus ellen, semmiféle súlyosabb mellékhatást nem észleltek — állítják a minisztérium képviselői. * A felnőttekhez hasonlóan egyébként a gyermekek beoltása sem lesz kötelező jellegű, az óvodás és iskolás gyerekek esetében csupán a szülők szóbeli beleegyezésére lesz szükség — mondta az államtitkár. Jelenleg a gyermekeknek szánt oltás a klinikai tesztelés első fázisában van. Esetükben a legnagyobb korosztállyal — azaz a 16 éveseknél — kezdik a tesztelést. * Az államtitkár szerint a járvány második hulláma január végén érheti el a csúcsát, és februárban ismét csökkenhet az intenzitása.

Elbocsátások a közigazgatásban

Országszerte körülbelül 17 000 közigazgatásban dolgozó alkalmazott elbocsátására készül a kormány – adta hírül tegnap az Antena 3 hírtelevízió. Elsőként a nyugdíjaskorúak és a gyermeknélküliek maradnak majd állás nélkül. A törvénytervezet a lakosság számának függvényében korlátozná a helyi és megyei önkormányzatokban dolgozó alkalmazottak számát. Így például egy 1500 lakosnál kisebb község helyi tanácsában legtöbb tíz személy dolgozhat, az 50 000 lakosnál kisebb városok adminisztrációját legtöbb 61 alkalmazott intézné. A 350 000 lakosnál kisebb megyék önkormányzati apparátusában dolgozók száma nem haladhatja meg a 120-at.

Rockzenész a pénzügyér tanácsadója

A Holograf népszerű román rockegyüttes frontemberét, Dan Bittmant nevezte ki tanácsadójává Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. Az énekes a tárca által hozott intézkedések lakossági megítélésének kérdésével foglalkozik majd. A pénzügyér azzal indokolta a döntést, hogy a népszerű zenész tárgyilagosan tájékoztathatja majd a tárca tevékenységének megítéléséről. Sebastian Vlădescu egyébként előszeretettel alkalmaz ismert személyiségeket: két héttel korábban Andrei Gheorghe televíziós és rádiós műsorvezetőt alkalmazta a tárca kommunikációs osztályának élére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 109
szavazógép
2010-01-14: Belföld - x:

Hírsaláta

FELKERESTÉK A SZÉKELY GÁRDÁT. Két újságoldalas cikkben foglalkozik az Adevărul a Magyar Gárda Wass Albert nevű székely hadosztályával. Paramilitáris, irredenta szervezkedésként jelöli meg a beszélgetések nyomán őket, s szemmel láthatóan nem hiszi el, hogy elsődleges céljuk a székelység kulturális örökségének ápolása, átmentése lenne.
2010-01-14: Közélet - x:

Székelyföldi turisztikai ügynökséget terveznek — Farcádi Botond

Közös székelyföldi turisztikai ügynökség létrehozásáról döntöttek a Hargita és Kovászna megyei elöljárók azon a találkozón, amelyet a Madarasi Hargitán tartottak. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba és Tamás Sándor, Hargita, illetve Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Klárik László és Birtalan József megyemenedzser, Ráduly Róbert és Antal Árpád csíkszeredai, illetve sepsiszentgyörgyi polgármester — tájékoztat a két megyei önkormányzat közleménye.