Székelyföldi turisztikai ügynökséget terveznek — Farcádi Botond

2010. január 14., csütörtök, Közélet

Közös székelyföldi turisztikai ügynökség létrehozásáról döntöttek a Hargita és Kovászna megyei elöljárók azon a találkozón, amelyet a Madarasi Hargitán tartottak. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba és Tamás Sándor, Hargita, illetve Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Klárik László és Birtalan József megyemenedzser, Ráduly Róbert és Antal Árpád csíkszeredai, illetve sepsiszentgyörgyi polgármester — tájékoztat a két megyei önkormányzat közleménye.

Az elöljárók számba vették a közös programokat, és a tervekről egyeztettek. A közös turisztikai ügynökség feladata Szé­kelyföld népszerűsítése lenne, ugyanakkor a térség turisztikai adottságainak kiaknázására, pénzügyi források felkutatására keresne lehetőségeket, tanácsadással segítené a turisztikában tevékenykedőket. Felvetődött továbbá a Csíkszeredában nagy hagyományokkal rendelkező Ezer székely leány napja rendezvény egész Székelyföldre való kiterjesztése, és fő célként megfogalmazták azt, hogy legalább ezer, népviseletbe öltözött lány töltse be a csíksomlyói nyerget. A Székelyföld bejáratait jelző, egységes objektumok elhelyezéséről is egyeztettek — ez régi ígérete a vezetőknek, mindmáig azonban nem sikerült beváltani.

Körülbelül egy évvel korábban Ojtozban tanácskoztak az elöljárók, akkor egyebek mellett székelyföldi hírügynökség, közös tanulmányi alap, agráripari park létrehozásában, honismereti tankönyv kiadásában is megállapodtak — mindezeket még nem sikerült megvalósítani. Az idei találkozón kiértékelték az együttműködés eredményeit, pozitívumként könyvelték el a Székelyföld arculatépítését szolgáló törekvéseket, mint a közös standot a Romexpón, a Nyerges-tetőn megrendezett Székelyföld-napot, a Sikeres Székelyföld fórumsorozatot, közös pályázatokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2010-01-14: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Célegyenesben a költségvetés vitája
Felgyorsult a parlamentben a költségvetési törvény vitája tegnap: a honatyák a jogszabály valamennyi cikkelyét elfogadták, és a mellékleteket — a különféle intézmények, minisztériumok büdzséjét — kezdték el tárgyalni. Estig megszavazták többek között a képviselőház, a szenátus, az államfői hivatal, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék, a törvényhozói tanács, az alkotmánybíróság, a kormányfőtitkárság, a külügyminisztérium büdzséjét.
2010-01-14: Közélet - x:

Huszonegy ­járművet szereztek vissza — Páljános Mária

A megyei rendőr-felügyelőség statisztikái szerint a tavaly a megye területén huszonöt gépjárművet loptak el, ezek között motorkerékpártól a quadon át a nehéz gépkocsiig minden szerepelt. A nyomozóknak huszonegy járművet sikerült visszaszerezniük. Az ellopott járművek értéke is változó, ócska Daciától a 40—70 ezer eurót érő luxuskocsiig minden szerepelt a listán.