Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek — Farcádi Botond

2010. január 15., péntek, Belföld
Százezer fős leépítés a közszférában

Mintegy százezer állami alkalmazott marad állás nélkül idén — közölte tegnap Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. A költségvetés parlamenti vitáján felszólaló tárcavezető azonban nem pontosította, mely ágazatban és mikor várható leépítés. Mint mondta, jelenleg inkább a munkahelyteremtést ösztönző intézkedéseken gondolkodnak. Mint arról beszámoltunk, a helyi és megyei tanácsokban dolgozók számát szabályozó törvénytervezet értelmében mintegy 17 000 személyt bocsátanának el idén országszerte.

Egy korábbi sürgősségi rendelet értelmében a tanügyben tizenötezren maradnak munka nélkül, több ezer alkalmazottól válik meg az országos vasúttársaság is. Az elbocsátásokról szóló hírek a szakszervezetek felháborodását váltották ki. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömb vezetője szerint nem kizárt, hogy utcai megmozdulásokat szerveznek és sztrájkba lépnek a közalkalmazottak. A Tanügyiek Országos Szövetsége végkielégítéseket követel az utcára kerülő alkalmazottak számára, ellenkező esetben sztrájkot helyezett kilátásba.

Kincses: kettős mércével mér a törvényszék

A Maros megyei törvényszék kettős mércével mér, amikor a marosvásárhelyi önkormányzat jogi úton megtámadott határozatainak szüneteltetéséről dönt — jelentette ki tegnap Kincses Előd ügyvéd. Mint arról beszámoltunk, a Maros megyei törvényszék közigazgatási tanácsa úgy döntött: nem függeszti fel annak a marosvásárhelyi tanácsi határozatnak a végrehajtását, amellyel szobrot terveznek állítani Marosvásárhelyen Ştefan Guşă tábornoknak, az 1989. decemberi temesvári felkelés vérbe fojtójának. Kincses december 7-én Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke képviseletében megtámadta a városi tanács határozatát, kérve annak megsemmisítését. Az ezzel kapcsolatos érdemi bírósági tárgyalás várhatóan egy évig is elhúzódik majd — mondta az ügyvéd, aki aggódik amiatt, hogy a szobrot időközben felállítják. Ezzel kapcsolatosan emlékeztetett: korábban a városi tanács arról határozott, hogy az egyik utca kapja vissza eredeti magyar nevét, azaz legyen ismét Kossuth Lajos utca. Miután bizonyos román veteránszervezetek kérték e határozat végrehajtásának szüneteltetését, ugyanez a törvényszék nem habozott ennek eleget tenni — mondta az ügyvéd, aki ennek alapján megállapította, hogy a Maros megyei törvényszék kettős mércével mér, azaz nem ugyanolyan szempontok alapján dönt, ha magyar vagy román kérésről van szó.

Dragoş Petrescu az átvilágítási tanács elnöke

Dragoş Petrescut választották tegnap a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács elnökévé. Mint arról beszámoltunk, Csendes László, a testület korábbi elnöke fenyegetésekre hivatkozva távozott az intézmény éléről. Petrescu ellenjelöltje Laurenţiu Tănase volt. Az átvilágítási tanács új elnöke 2006 óta tagja az intézménynek, a Bukaresti Egyetem politológia tanszékének tanára.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2016
szavazógép
2010-01-15: Belföld - x:

Hírsaláta

VIDÁM EMBEREK EGY KOMOR MINISZTÉRIUMBAN. Nagy visszhangja van a központi sajtóban az új pénzügyminiszter körüli történéseknek. Sebastian Vlădescu — akit enyhén szólva kissé excentrikus emberként ismernek —, bizonyára, hogy a hivatala körüli komorságot oldja, sajtófőnökének Andrei Gheorghe újságírót, tanácsadójának Dan Bittman rockénekest nevezte ki. A hír bejelentése után egyre több vicces ajánlat hangzik el a rádiókban, tévékben, ki mindenkit kellene a kormánynál alkalmazni. Jobban ugyan nem mennének a dolgok, de vidámabban élnénk meg azokat. (Antena3)
2010-01-15: Közélet - x:

Külföldi hírek — Mózes László

Borúlátó magyarok
A magyar lakosságnak csak a töredéke számol azzal, hogy egy év múlva javul az anyagi helyzete. A túlnyomó többség úgy véli, hogy általában véve is rossz irányba mennek az ország dolgai, bár észrevehető némi javuló tendencia — derült ki a Tárki és az [origo] felméréséből. A teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, 42 százalék úgy véli, tizenkét hónap múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, mint 2009 végén volt.