Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Régi-új tankönyvek

2007. augusztus 30., csütörtök, Közélet

Idén nem adott ki új tankönyveket a minisztérium, így csak a megrongálódottak helyébe kapnak újranyomtatott példányokat a háromszéki diákok.

A tanfelügyelőség — amely idén először bonyolította le önállóan a versenytárgyalást — első osztálytól tizedikig (a kötelező oktatás vége) összesen 358 címet rendelt román, 138 címet magyar, hetet pedig romani (cigány) nyelvű könyvekből. A kisebb példányszámú, ezért magasabb nyomdai költségű magyar tankönyvekből költségkímélés céljából kétévi mennyiséget szerződtek le, a román könyvekből csak a következő tanévre valót, és most már naponta futnak be szállítmányok a raktárba: tegnap már közel hatvan százalékuk megérkezett. Ilyen ütemben a tanévkezdésre minden román nyelvű, szeptember végéig pedig a magyar nyelvű kiadvány is felhasználóikhoz jut. A nyomtatást a szaktárca által felhatalmazott kiadók végzik, összesen 38 cég — a legtöbb bukaresti, de van köztük alexandriai, iaşi-i, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi is. Ha a tanterv nem változik, egy tankönyv élettartama a törvény szerint négy év — valós állapotuk, használhatóságuk azonban gazdájuk gondosságától függ. Az elmúlt tanévben elnyűtt kötetek pótlására közel 85 000 újat kellett beszerezni, ami azt jelenti, hogy egy diák kezében évente több tankönyv mállik szét.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2007-08-30: Közélet - Szekeres Attila:

Eladják az út- és hídépítő vállalatot (Döntött a megyei tanács)

A megyei önkormányzat eladja a tulajdonában levő Út- és Hídépítő Részvénytársaságot ― döntött tegnapi ülésén a közgyűlés. A határozathozatalt komoly vita előzte meg. Főleg két téma körül folyt a szóváltás: egészben adják-e el a vállalatot, és határozzák-e meg már most a befolyó összeg rendeltetését? Az, hogy a vállalatot megőrizze a megyeháza, alig merült fel.
2007-08-30: Közélet - Iochom István:

Ifjúsági nyelvkutató tábor Csernátonban

A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban e hónap 31-éig dr. Marácz László amszterdami egyetemi tanár, Kuk Helga, a kolozsvári székhelyű Transylvanian Tresure Box Alapítvány elnöke, anyai ágon az alsócsernátoni Vajda család leszármazottja, Kisberk Ferenc, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola, Szaktanácsadó Intézmény és Kollégium gépészeti ismereteket oktató tanára és Haszmann Pál Péter irányításával...