Tél Háromszéken

2010. február 27., szombat, Kultúra

Deme Tamás

első díjas fotója

A tavaly nyáron bejegyzett Zöld Nap Egyesület ősszel fotópályázat-sorozatot indított útjára, melynek első témája az Ősz Háromszéken volt. A pályázat célja, hogy a fotósok műveivel felhívják a figyelmet a természet szépségeire és értékeinek megóvására.

A második pályázat, a Tél Háromszéken lebonyolítása szintén a Zöld Nap Egyesület honlapján történt. Január 25. és február 14. között nyolcvanöt háromszéki hivatásos és amatőr fotós három-három művészfotóval nevezett be, s minden fotó felkerült a honlapra. Az egyesület második fotópályázatának sikerét az is jelzi, hogy az Ősz Háromszéken pályázatukra még csak negyvennégyen jelentkeztek százharminckét fényképpel.

Február 14. és 21. között óránként lehetett az egyesület honlapján szavazni a kedvenc fotókra. A szavazatok nem számítottak bele a négytagú zsűri döntésébe. Iochom Zsolt másodéves kommunikáció szakos egyetemi hallgató a legtöbb szavazatot, 514-et kapta, a Csernátoni vőfélypálca című fotójáért két Lajkó Félix-koncertbelépővel jutalmazták.

A tárlatmegnyitóra és a díjazásra a Vigadóban került sor, ahol harmincnégy versenyző negyvenegy képe került a falakra. A kiállítást Ráduly Attila egyesületi elnök és Bede Gábor fotóművész, a zsűri elnöke nyitotta meg, majd fellépett az Üzenet Együttes, verset, mesét Rancz Ágnes és Gyergyai Zsuzsa mondott. A fotóverseny fődíjasa Deme Tamás, a Nagy Mózes Elméleti Líceum kilencedik osztályos tanulója lett, a második díjas Toró Attila (Sepsiszentgyörgy), a harmadik díjas pedig Vízi Sándor Elek (Kézdivá­sárhely). Dicséretben részesült a kovásznai Mikola Zoltán, a kézdivásárhelyi Moldován Zsolt és a sepsiszentgyörgyi Tóth Szabolcs. A tárlat március 4-ig tekinthető meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2010-02-27: Kiscimbora - :

Delejes ceruza (Bűvészkedjünk)

Megmarkolunk a bal kezünkkel egy hosszú ceruzát a közepén. Jobb kezünkkel megszorítjuk a bal csuklónkat, ahogy egyre jobban szorítjuk, egyre delejesebb lesz a ceruza. Lassan elengedjük a bal kezünkkel a ceruzát. Teljesen kinyitott tenyerünkről sem esik le.
2010-02-27: Kultúra - Bogdán László:

Az újrakezdés stációi (Olvasólámpa)

1. Markó Béla 2000-ben jelentette meg a Mentor Kiadónál Szétszedett világ címmel egybegyűjtött verseit (1967—1995), s mivel költeményeit következetesen datálja, látható, hogy körülbelül 1992 körül fejezte be a versírást, akkor, amikor átlépett a politikába, és valami miatt összeférhetetlennek érezte a politikát a költészettel...