Elfogadták a megye költségvetésétKevés pénz jut útjavításra

2010. március 1., hétfő, Közélet

Ellenszavazat nélkül fogadta el pénteki ülésén Kovászna Megye Tanácsa a megyei önkormányzat és az alárendelt intézmények költségvetését. Az idei büdzsé összesen 69 931 000 lej, ez minimális növekedést jelent az elmúlt évhez képest, az önkormányzat vezetői azonban abban bíznak, hogy, akárcsak tavaly, idén is év közben nő majd a költségvetés.

Hasonlóan az előző évekhez, idén is szociális juttatásokra ― gyermekvédelem, a fogyatékkal élők támogatása, idősek otthona, stb. ― fordítják a költségvetés közel felét (41,2 százalék). Kulturális intézményekre, programokra a büdzsé 15 százalékát szánják, kulturális, ifjúsági, szabadidő- és sportprogramokra, egyhá­zak támogatására 1,53 millió lejt különítettek el, ezt pályázat útján osztják szét. Jelentős tételt tesz ki az alkalmazottak bérezése: az alárendelt intézményekkel együtt a megyei önkormányzatnak összesen 1057 alkalmazottnak kell fizetést biztosítania.

Ugyancsak a pénteki ülésen fogadták el az alárendelt intézmények büdzséjét, létszámkeretét. Valamivel több, mint 2,1 millió lejből gazdálkodhat a Székely Nemzeti Múzeum és a Háromszék Táncegyüttes, egymillió lejnél több jut a népművészeti iskolának, a Kovászna Megyei Művelődési Központnak, a Bod Péter Megyei Könyvtárnak. Oktatásra közel tízmillió lejt fordít az önkormányzat, ebből finanszírozzák a sepsiszentgyörgyi és az oltszemi speciális iskolát, a pénz közel felét a tej-kifli program viszi el.

Kevéssel több, mint ötmillió lej jut a megyei utak karbantartására, ebből hótalanításon, foltozáson kívül sokra nem futja, a megyei utak korszerűsítését kormányprogramból, európai uniós pályázatokból szeretné finanszírozni az önkormányzat.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2010-03-01: Közélet - Iochom István:

Bontják a keményítőgyárat

A kézdivásárhelyi keményítőgyárban 1970-ben indult be teljes kapacitással a termelés. A gyárat 1990 után magánosították. Az Eaststarch multinacionális cég 2001-ben vásárolta meg a keményítőgyár többségi részvénycsomagját. 2008. február 13-án az Amylum Románia Rt. egyedüli tulajdonosaként bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a termelést, a kukorica magas ára miatt lemond a keményítő és a glukóz gyártásáról.
2010-03-01: Közélet - Hecser László:

Telet temettek Bölönben

A hagyomány ereje Bölönben annál nagyobb, mint hogy figyelembe vegyék a naptárt: a farsang ideje már lejárt, mégis most — böjt idején —, február utolsó hétvégéjén került sor a télbúcsúztatóra. Ennek ellenére a kapualjakban való kínálgatás, a díszes felvonulás hangulata sokak számára feledhetetlen marad.