Konferencia a válságértékelésről

2010. március 11., csütörtök, Közélet

Közel száz háromszéki és környékbeli vállalkozó vett részt a Fejlessze vállalkozását vissza nem térítendő támogatásokkal! elnevezésű tegnapi konferencián, amelyet a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete (Asimcov) és Kovászna Megye Tanácsa rendezett a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorházban.

A konferenciát megnyitó Tamás Sándor háromszéki önkormányzati elnök ismertette azokat a több millió eurós projekteket, amelyek már kedvező elbírálásban részesültek. Ezek közül a legnagyobb 15,5 millió eurós infrastrukturális beruházást céloz, és az önkormányzat évi költségvetésével egyenlő. Az elnök ugyanakkor felhívást is intézett a vállalkozókhoz a projektek megvalósításában való részvételre.

Ioan Cezar Corâci, a Romániai Gyáriparosok Egyesületének elnöke keményen fogalmazott: egyre többen pontot tesznek a gazdasági válság végére, Romániában azonban még nem tudni, hányadán is állunk. Szerinte a válság szociális hatásai csak most következnek, és a hétszázalékos növekedésről a hétszázalékos államháztartási hiányra való átbillenés tényét sem szabad figyelmen kívül hagyni. A válság után már semmi sem lesz olyan, mint korábban volt, jelentette ki, az elkövetkezőkben a minél nagyobb hozzáadott értéket megvalósító termelés veszi át a papíralapú gazdaság helyét.

A konferencián Vajda Lajos, az Asimcov ügyvezető igazgatója a támogatási programoknak a megye gazdasági életében játszott szerepéről, a hatékony partnerségekről beszélt. A Központi Régiófejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, Simion Creţu a Regionális Operatív Programról tartott ismertetőt, a kis- és középvállalkozóknak szánt kormányprogramokat Dan Bordei igazgató ismertette. A versenyképesség növelése volt az információs társadalom kialakulását elősegítő szervezet (AMPOSCCE) tanácsosa, Mihaela Boboc témája, míg Fodor Ferenc, a Kovászna Megyei Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség osztályvezetője az Országos Vidékfejlesztési Program elemeiről tartott előadást.

Az összejövetelen bejelentették, hogy az Asimcov a Romániai Gyáriparosok Egyesületének tagja lett.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2010-03-11: Közélet - Farkas Réka:

A lakosság negyede munkanélküli (Barót)

A 12,5 százalékos megyei átlagnál magasabb Baróton a munkanélküliség, a nyilvántartásban szereplő állástalanok aránya 13—14 százalék, de a valóságban az aktív lakosságnak legalább 25 százaléka munkahely nélküli — hangoztatta Barót polgármestere, Nagy István.
2010-03-11: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Brassó elszékelyesítése?

Számítani lehetett arra a hírre, ami most beröppent az ablakunkon: a Demokrata-Liberális Párt — Emil Boc pártja — lehetőséget akar teremteni arra, hogy Brassót elszékelyesítsük, mégpedig úgy, hogy Háromszékhez, Csíkhoz, Gyergyóhoz és Udvarhelyszékhez csatolják. Maros megye ebből kimarad, hogy ne zavarja az elszékelyesítés folyamatát, ők majd Besztercét és a Mezőség egy részét, valamint, valószínű, Segesvárt és környékét székelyesítik el. Ilyenképpen egy helyett lesz két szép székely megye. Olyan ez, mint amikor Ó-Romániát Erdélyhez csatolták.