Nehézségek falusi településeken

2007. szeptember 7., péntek, Nyílttér
Szörcse. Egy, a nehézségekkel küszködő számtalan székely település közül. Egy kis, félreeső faluról van szó, Kovászna városától nyolc kilométer távolságra, és bármilyen járművel nehezen lehet megközelíteni.

Az utak rossz minősége az oka annak, hogy a közlekedés ilyen nagy problémákat vet fel. Az utazás leginkább az iskolás gyerekeknek nehéz. A faluban a tanulási lehetőség minimális, itt ugyanis csak óvodás és I—IV. osztályos tanítás zajlik. Éppen csak írni, olvasni és számolni tanulhatnak meg négy év alatt a gyerekek. Mivel a legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy ma már az írni-olvasni tudás meglehetősen kevés, ezért gyerekét tovább taníttatja. Magasabb szintű oktatás Szörcsétől két kilométer távolságra lelhető, a székelytamásfalvi általános iskolában. Tamásfalván ugyanis nyolc osztályig folyik a tanítás. A gyerekek elmondása szerint ott nagyobbak a követelmények, ráadásul az iskola is felszereltebb. A szörcsei iskolában a bútorok, a padok nagyon megrongáltak. Informatikát egyáltalán nem is tanulnak, mivel számítógépek nincsenek. Tamásfalván viszont teljes komputerszobát szereltek fel. Ösztöndíjrendszer van, de csak tanulmányi eredményekért jár juttatás, szociális támogatás nincs, pedig a helyi gyerekeknek erre is szükségük volna. A kisiskolásoknak már nem kell gyalog vagy kerékpárral járniuk a közeli településre, a télen az iskola támogatásként autóbuszt kapott, azzal viszik őket Tamásfalvára. Legtöbben sikeresen elvégzik az általános iskolát, és képességvizsga eredményeik is vetekednek a városon tanulókéval. A vidéki oktatás, még ha a tanárok nagyon jók is, az iskolák gyenge műszaki felszereltsége miatt nem veheti fel a versenyt a városival.

Az általános iskola elvégzése és a képességvizsga letétele manapság szintén nem elégséges. Ezért, aki teheti, líceumban vagy szakiskolában folytatja tanulmányait Kovásznán. Nagyon sokan kénytelenek naponta kerékpárral bejárni a városba, hiszen buszjárat nincs. A szülők nem tudják megengedni maguknak, hogy bentlakást vagy albérletet biztosítsanak a gyerekeik számára. Így a fiatal diákok nap mint nap tizenhat kilométert bicikliznek. Korán kell kelniük, és mire beérnek Kovásznára, már fáradtak, és csak ezután következik a tanulás, a megfelelés az iskolában.

Miután a diákok e nehézségek árán elvégzik a tizenkét osztályt, és érettségiznek, legtöbben munkába állnak. A főiskola vagy az egyetem olyan luxus, melyet csak a tehetősebbek engedhetnek meg maguknak, és ők meglehetősen kevesen vannak. A főiskola vagy az egyetem különben sem kötelező, sokan nem is vágynak tovább tanulni. Persze vannak, akik szeretnének tanulni, de a szegénység nem engedi.

Bizonyára emlékeznek még Móricz Zsigmond Sárarany című regényére. A kifejezés, ,,sárarany" arra a tehetségre, aranyra utal, amely sárként használódik el az emberi élet útjain. Sajnos, a vidéki településeken sok esetben még mindig ez a helyzet.

Végh Tímea Hajnalka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2007-09-07: Nyílttér - Orbán Barra Gábor:

Mire is telik a költségvetésből?

A Grigore Bălan tábornok ,,sugárúton" araszolgatok gépkocsimmal. Dugók, parkolási gyötrelmek, csúcsforgalmi cammogás, a kivagyiság agresszivitása és a stréber túlzott óvatossága, szóval, a tömeg és a vele járó ,,emberi tényező" lassan-lassan minden örömet kiöl a hajdan annyira vágyott és oly szórakoztató autózásból.
2007-09-07: Nyílttér - x:

Inaktív TV

Van Sepsiszentgyörgyön egy AKTIV TV, amit a legnagyobb jóindulattal is inkább ,,INAKTÍV"-nak kéne elnevezni. Ezt húsz év szakmai tapasztalat után merem kijelenteni.