Erdélyi májvirág

2010. április 8., csütörtök, Család

Kertbarátok kedvenc tavaszi színfoltja a kék virágú erdélyi májvirág (Hepatica transsylvanica), rokon faja a közönséges (nemes) májvirágnak (H. nobilis), kevés, de jól észlelhető különbséggel a kettő között.

A nemes májvirág hármasan tagolt levelei egyenletes szélűek, míg az erdélyi májvirág (csak a Keleti- és Déli-Kárpátok növénye) szintén hármasan tagolt levélszélei hullámosak. Mivel növényritkaságnak és veszélyeztetett növénynek számít, a védett fajok vörös listáján találjuk, szedése büntetéssel jár.

A tömbházaink környékén látható csoportokat bizonyára évekkel ezelőtt telepítették be, és évelő növényként terjed. Estére a tőlevelei között megbúvó virágfejecskék lekonyulnak, és kissé csukódnak. Enyhén mérgező.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2010-04-08: Család - Jártó Kocsis Edit:

Parttalan gyerekkor (3.)

Nézem a kicsik szomorú, elkínzott arcát, majd a játékos mosolyt, amikor beszélgetnek velük, hiszen ők is gyerekek, akkor is, ha az élet egy felnőtt számára is nehéz helyzetbe hozta őket. A kórház az ideiglenes otthonuk, és csak reményeik vannak, hogy majd egyszer egészségesen hazatérhetnek.
2010-04-08: Család - Dr. Kerestély Péter:

Harcban a rákkal (1.)

Napjainkban az egyik leggyakoribb halálok a rák, a különböző daganatos betegségek előfordulása az elmúlt két évtized során 300—800 százalékkal nőtt világszerte. A rohanó életmód, az állandó stressz, a létbizonytalanság, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és még sorolhatnánk, mind fontos elősegítője a rákos megbetegedések kialakulásának.