Csoma-napok nagykövetekkel

2010. április 16., péntek, Közélet

Kelemen Hunor kulturális miniszter jelenlétében nyitották meg idén a 21. Kőrösi Csoma-napokat Csomakőrösön tegnap. A mára nagy tekintélyt kivívott rendezvényen részt vett India, Libanon és Szíria nagykövete is a magyarországi mellett. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület társszervezője idén a megyei tanács és az Árkosi Kulturális Központ.

A szülőfaluban tartott megnyitón Lőrincz Zsigmond kovásznai polgármester köszöntőjét követően Kelemen Hunor méltatta a nagy tibetológus és a buddhizmuskutatás megalapítójának rendkívüli tudományos teljesítményét, kiemelve, hogy idén egy Unesco-rendezvénysorozatba illesztették a Csoma-napokat, erre A kultúrák nemzetközi közeledésének éve keretében kerül sor, és Egy életút három állomása címen fut. A kovásznai napok után Göttingenben és Dardzsilingben is lesz ehhez kapcsolódó megemlékezés és tudományos rendezvény. Tamás Sándor megyeitanács-elnök az ismert Magyari-poémából idézett beszédébe rámutatott a teljesítmény rendkívüli erkölcsi értékére, melyet Csoma példája nyújt. A megnyitó megható momentumaként tucatnyi helybeli óvodás népi gyermekjátékokat és botostáncot mutatott be. Ezt követően a vendégeket meghívták a helység református templomába, ahol Csomát megkeresztelték annak idején, az istenházát Bende Tamás lelkész mutatta be, majd megtekintették az emlékházat, utána pedig meglátogatták a Kelet-kutató szülőházának hasonmását, mely valóban dicséretére válik a Csoma-kultusznak. A rendezvénysorozat délután tudományos ülésszakkal folytatódott.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2010-04-16: Közélet - Farkas Réka:

Egyre többen szorulnak támogatásra

A gazdasági válsággal és a fokozódó szegénységgel magyarázható, hogy az elmúlt télen kétszer annyian folyamodtak segélyért a Vöröskereszt háromszéki fiókjához, mint egy évvel korábban.
2010-04-16: Közélet - Csinta Samu:

Megérkezett az első megrendelés (Cigarettagyár)

Visszatérni látszik az élet a sepsiszentgyörgyi cigarettagyárba: a több mint egy hónapos kényszerű leállás után megérkezett az első külföldi, húsz tonna cigarettára szóló megrendelés.