Műemlékvédelmi világnapMegmenteni a kisvasutat

2010. április 19., hétfő, Közélet

Vasútmodellekre ámuló gyermekek és felnőttek

A Kovászna és Kommandó közötti kisvasút, illetve a Sikló helyzete került terítékre a tegnapi műemlékvédelmi világnapon. A Székely Nemzeti Múzeum legújabb családi napján kicsiknek, nagyoknak egyaránt fütyült a mozdony.

Míg a gyermekeket valósággal elkápráztatta a Szeles József megyeszékhelyi vasútmodellező által szervezett látványos kiállítás (számítógépről vezérelt miniatűr mozdonyok, vasúti kocsik, körülöttük állomásépületek), a szülők, illetve vasútpárti felnőttek „Székelyföld legjelentősebb ipartörténeti műemlékéről", a Kovászna—Kommandói Erdei Vasútról és a hozzá tartozó, a világon egyedülálló gravitációs siklóvasútról hallgathattak előadásokat, tekinthették meg a létesítmény korabeli fényképeit. Mind Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke, mind Demeter János alelnök (utóbbi egyben a Sikló Egyesület vezetője) a helyreállítás szükségességéről beszélt, megemlítve, nagyon lényegesnek és eredményesnek tartják Papucs András munkatársuk szenvedélyes ténykedését. Tamás Sándor úgy fogalmazott, a kisvasút rehabilitációja az önkormányzat számára „önként vállalt többletmunka". A rendezvény egyik célja adománygyűjtést kezdeményezni az 1916-ban gyártott Krauss gőzmozdony felújítására, ennek költségét 150 000—200 000 euróra becsülik.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2010-04-19: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Tavasznyitó Szent György-napok

A mai gyerekeknek, bizonyára, nem az lesz a legmaradandóbb Szent György-napi élményük, mint azoknak, akiknek jó szüleik megengedték, hogy a báránykák őrzése közben a sercenve növő pázsit bársonyos puhaságát talpukkal visszasimogassák. Április 24. volt ugyanis az első nap, amikor lábbelitől szabadulva mezítláb lehetett hancúrozni.
2010-04-19: Közélet - Iochom István:

Megalakult az RMDSZ kézdiszéki szervezete

Péntek délután a berecki művelődési központban megalakult az RMDSZ felső-háromszéki szervezete, melyen mintegy százhetvenen vettek részt, a 125 széki küldött közül 115 jelent meg.