Születésnapi ajándék Domokos Gézának

2010. május 19., szerda, Közélet

Tegnap töltötte volna 82. életévét Domokos Géza író, politikus. Születésnapi ajándékaként avatták tegnap Zágonban a Mikes—Szentkereszty-udvarházban berendezett emlékszobáját.

Az emlékszobában kiállított tárgyak egy része művelődési intézményekből került közszemlére, de leszármazottai is adakoztak, fia, Domokos Péter a politikus két táskáját, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adta át — igaz, utóbbit május 25-i határidőig. Ott láthatók továbbá pipái, több határidőnaplója, különböző oklevelei, eseményeken készült fotók.

Az ünnepi beszédekben az író személyiségét, munkájának fontosságát emelték ki. Balázs Imre plébános szerint Domokos Géza 1989. december 22-én, a déli órákban döbbent rá arra, hogy népéért felelősséget kell vállalnia. Ezt a momentumot méltatta Sylvester Lajos közíró is: ,,akkor vette át a szellemi hatalmat". Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke példaértékű emberként emlegette, ,,aki az is marad addig, míg emléke él". Tamás Sándor az intézményeket ,,építő" Domokos Gé­zát méltatta: ,,legfőbb hagyatéka, hogy nehéz időkben is építeni kell". A résztvevők az író kopjafájánál helyezték el a kegyelet koszorúit. Az emlékszoba avatószalagját a két unoka, ifjabb Domokos Géza és Attila vágta át — utóbbi épp tegnap töltötte 19. életévét.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2010-05-19: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Elkerülhetetlenek a kiigazítások
A fizetéseket és nyugdíjakat a gazdaság lehetőségei szerint kell kialakítani — ezek a módosítások elvégezhetőek átláthatóan a költségvetési kiadások csökkentésével, illetve az adók emelésével, vagy nem átláthatóan az infláció növekedésével — jelentette ki Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója.
2010-05-19: Közélet - Iochom István:

Marosvásárhelyi újságírókat vertek Kézdivásárhelyen

Szombaton hajnali négy óra körül a Függetlenség utcában hat marosvásárhelyi fiatalt bántalmaztak zömében berecki ittas fiatalok. Nagy Botond és Benedek István, a marosvásárhelyi Népújság újságírója, Árendás István, a rádió munkatársa, a negyedik megvert személy Nemes Attila.