Felújítás helyett kátyúzás

2010. május 21., péntek, Közélet

Egy utolsó pillanatban benyújtott, majd visszavont fellebbezés miatt csúszik a kátyúzás a háromszéki megyei utakon, előreláthatólag azonban jövő héten elkezdik a munkát — közölte lapunk érdeklődésére Klárik László megyemenedzser. Látvá­nyos felújításokra idén nem számíthatunk sem a megyei, sem az országutak esetében, marad hát a toldozás-foldozás.

Mint Klárik László mondta, a kátyúzási munkálatokat három részre osztották, hogy az eredményhirdetés után párhuzamosan több helyszínen kezdhessék az útjavítást. Kettőt a Megyei Út és Híd Rt., egyet a Valdek Impex nyert el, a tervek szerint jövő héten látnak hozzá a kivitelezéshez. A megyei úthálózat hossza összesen közel 300 kilométer, de mivel az erre a célra kiutalt pénzből alig 5—6 kilométernyi utat lehet leaszfaltozni, valószínűleg június közepére be is fejezik a munkát. Kérdésünkre, hogy melyek a legrosszabb állapotban levő utak, Klárik László azt mondta, könnyebb lenne arra felelni, melyik nem rossz, majd példaként említette a Sepsiszentgyörgy—Illyefalva szakaszt, amelynek ráadásul a betonalap miatt a felújítása is jóval drágább lenne, de vetekedik ezzel a Nagyajtától a Vadason áthaladó, Gidó­falvát, Maksát, Lécfalvát érintő út is, alapos korszerűsítésre szorulna a hatodi út, a Hidvég—Nagyajta szakasz és mások is. Továbbra is bíznak abban, hogy beindul a 10 000 kilométer megyei út rehabilitációját célzó kormányprogram, ebből szeretnék finanszírozni a Sepsibükszád—Bálványos—Torja—Kézdivásárhely út felújítását, a Kézdivásárhely—Kovászna szakaszt uniós alapokból fedezik, a versenytárgyalás eredményét várhatóan heteken belül kihirdetik, de mivel az ország legnagyobb cégei is jelentkeztek, előreláthatólag ezt is megfellebbezik. A többiek esetében Klárik nem lát más megoldást, mint hogy hitelt vegyen fel a megyei önkormányzat. A régebben is felmerült lehetőséget ez ideig azért nem alkalmazták, mert várják, hogy aláírják a finanszírozási szerződést a megyei tanács nagy pályázataira — a megyei kórház felújítására, a hulladékgazdálkodási, a vízhálózat építését célzó projektre —, akkor dől el ugyanis pontosan, milyen anyagi megterhelést jelent az önkormányzat számára. Addig hitelt felvenni, amíg ezt nem tudják, felelőtlenség lenne — véli Klárik.

Valamivel jobb a helyzet az országutak esetében: a Kökös—Sepsiszentgyörgy—Sepsibükszád szakaszt folytatják idén, a településeken nagyrészt befejezték a csatornázást, így következhet az út, a Foksány—Ozsdola szakaszon is haladnak az aszfaltozással, mintegy öt kilométernyire vannak a háromszéki községtől, a Kézdivásárhely—Nyergestető útvonalon a háromszéki rész aszfaltozása nagyrészt elkészült. A Brassó—Kézdivásárhely szakasz teljes korszerűsítése azonban idén is elmarad, akárcsak a DN13E, Kovászna—Sepsiszentgyörgy—Előpatak—megyehatár újjáépítése.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2010-05-21: Közélet - Mózes László:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

A Most segíts meg, Mária! mottójú csíksomlyói pünkösdi búcsút hét végén, május 21―24-e között tartják. A szombati, a két Somlyó-hegy közötti nyeregben tartott szentmisét ― melynek szónoka Böjte Csaba dévai ferences szerzetes ― a Duna Televízió élőben közvetíti.
2010-05-21: Közélet - :

Figyelni a kisebbségi jogok érvényesülését

Fontos, hogy az Európai Unióban az egyes országok csatlakozását követően is folyamatosan nyomon kísérjék a tagállamok jogalkalmazási gyakorlatát a kisebbségi jogok területén — hangoztatta az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjában Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa.