Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Balássy Gyula

2010. július 7., szerda, Magazin
Kilencven évvel ezelőtt kísérték utolsó útjára a sepsiszentgyörgyi vártemplomi temetőbe. Címzetes tanító volt, Benedek Elek barátja.

Szé­kelymagyaróson ringatták bölcsőjét (1856), s az 1879-ben megnyílt fotosi iskola tanítómestere lett, mert abban az esztendőben vette feleségül Bartha Lajos helybeli református lelkész lányát, Bartha Bertát (1860—1921). Elvégzi a kolozsmonostori ipari-gazdasági iskola tanfolyamait, ahol elsajátítja a pénzt hozó és hasznos vesszőfonás művészetét, amelyet aztán haláláig oktat tanítványainak. Előbb a szemerjai, majd a szentgyörgyi állami iskolában folytatja tevékenységét. Számos cikket közöl a Benedek Elek szerkesztésében Budapesten megjelenő Nemzeti Iskola című tanügyi-politikai lapban. Sepsiszentgyörgy tiszteletbeli közéleti személyisége volt. Haláláig levelezést folytatott Elek apóval. Pedagógusi munkásságát emberbaráti szeretet és lelkiismeretesség jellemezte. Gyermekeit — Berta, Gyula, Kálmán, Anna, Jolán, Albert és Mária — mind taníttatta, munkára és szeretetre nevelte. Hamvai a vártemplomi temető Balássy családi kriptájában nyugszanak.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2010-07-07: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Röviden

Árvízkárosultakon segítenek
Több törvényi rendelkezés megváltoztatásával, illetve bevezetésével is segíti a magyar kormány az árvíz miatt fedél nélkül maradt emberek elemi lakhatási feltételeinek biztosítását, valamint a katasztrófa okozta károk enyhítését. Az árvíz okozta károk az eddigi összegzések szerint meghaladhatják a kétszázmilliárd forintot. A kormány több ütemben foglalkozik a károk rendezésével. Ezek egy része már megtörtént, s az elkövetkező hetekben a költségtérítéshez, az újjáépítéshez szükséges valamennyi döntés megszülethet.
2010-07-07: Magazin - :

Fodrászmúzeum nyílt Budapesten

Parókakészítő és felcsereszközök mellett köpölyözők, fésűk és borotvák is láthatóak a Budapest XIX. kerületében nyílt Fodrászmúzeumban.