OlvasólámpaMózes Attila zsibvására

2010. július 17., szombat, Kultúra

Mózes Attila írói pályája meglehetősen furcsán alakult a nyolcvankilences fordulat után, noha az első években új novelláskötete (Yesterday, Az Oroszlán Hava és egyéb történetek, 1990) és két regénye is megjelent (Árvízkor a folyók megkeresik régi medrüket, 1990 — ezt 2002-ben újra kiadták, és A vénasszonyok nyara, 1991), amelyek az irányított kultúra éveiben nem jelenhettek meg, s két válogatást is publikált régebbi elbeszéléseiből, sőt, 2004-ben nagyobb válogatás is megjelent kritikáiból, esszéiből, tanulmányaiból (Céda korok történelme), a prózaíró, úgy tűnt, elhallgatott.

Ha nem is végleg, hiszen még a kilencvenes évek közepén háromrészes elbeszélést (vagy regényrészletet?) tett közzé a Helikonban (A gonosz incselkedései), és írt néhány hosszabb-rövidebb elbeszélést is. Most — játékosan Salingert imitálva — kilenc történetet, nyolc elbeszélést s egy terjedelmes, a Székelyföldben megjelenő interjút (kérdezett: György Attila) rendezett kötetbe Zsibvásár címmel.* A könyv alcíme is kifejező: Szövegek egyetlen hangulatra…

Ironikus, bizarr történetek sorakoznak egymás mellett (Gumimagány, ,,A pina", Hüvely Matyi csodálatosan posztmodern élete vagy a közel sem befejezett életműben új távlatokat nyitó A Campus).

Ezeket a nagyobb történeteket önironikus vallomások kötik össze, és az emlegetett interjú, ahol Mózes Attila keresetlen őszinteséggel vall életéről (Zsibvásár, avagy filléres emlékeim)… A már emlegetett A gonosz incselkedései nem szerepel, jelezve, hogy Mózes talán még a regényről sem mondott le.

Mindenesetre: túl hosszúra nyúló hallgatása után a prózaíró most egy izgalmas kötettel jelentkezik… Hogy a hallgatásnak mi volt az oka, nem derül ki, annál többet megtudunk ,,filléres emlékeiről", az életéről, életfelfogásáról, és az írások jelzik azt is, hogy egyáltalán nem megtorpanásról, elbizonytalanodásról volt, lehetett szó, hiszen újabb történetei mindenféleképpen szarkasztikusabbak lettek, töredezettebbek, de méltányolnunk kell, hogy megpróbálnak reagálni a korszak bizarr változásaira, a ,,szabad", de elhülyülőben levő világunkra... Azokat a pontokat keresik a történetek, ahol idegbeteg, elbizonytalanodó, ezredfordulós világunk rögeszméi egyáltalán megragadhatók.

A tegnapi diktatúrában Mózes — különösen A gonosz színeváltozása című három kisregényében vagy néhány zseniális elbeszélésében és eddigi legjobb regényében (Árvízkor a folyók megkeresik régi medrüket) — az autonóm létezés lehetőségeit kutatta komoran, dacosan, felejthetetlenül.

De hát azóta változott a világ.

Kötetét azért is ajánljuk melegen az olvasó figyelmébe, mert megpróbál reagálni az új kihívásokra, különösen figyelemreméltó ilyen szempontból is a Hüvely Matyi-történet vagy A Campus, mely egy nagyregény előhangjának tűnik…

* Mózes Attila: Zsibvásár. Szövegek egyetlen hangulatra. Erdélyi Híradó Kiadó, 2010

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2010-07-17: Kultúra - Bogdán László:

A táj megejtő varázsa

Szappanos István: Párás reggel
Vasárnap nyílt meg ünnepélyes keretek között a középajtai művelődési házban — amelyet nemrég visszakapott a református egyház — az első nemzetközi képzőművészeti alkotótábor résztvevőinek munkáiból az a kiállítás, amelynek bevételét — a képeket a helyszínen meg lehetett vásárolni, viszonylag elérhető áron — a középajtai gyülekezet a művelődési ház renoválására szeretné fordítani.
2010-07-17: Kultúra - :

Király László: Elveszett világ

Szánok csöngetnek, uramisten,
halálunk merre ringat.
Nagy, farkasfényű éjben
halottat nézni most megyünk.