Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2010. július 26., hétfő, Mi, hol, mikor?

Adománygyűjtés a bölöni árvízkárosultaknak

A június 29-i bölöni árvíz után az RMDSZ Erdővidék Széki Szervezete Erdővidék-szintű adománygyűjtő akciót kezdeményezett.

Július 18-án újabb, az elsőnél sokkal nagyobb ár sújtotta Bölön községet. A következő időszakban, az erdővidéki községek önkormányzatai támogatásával és részvételével az adománygyűjtés fokozott ütemben zajlik. Erdővidék legtöbb településén házról házra járva gyűjtenek (Nagyajtán, Középajtán és Szárazajtán erre már sor is került). Kérik Erdővidék lakóit, vállalkozóit, egyházait és civil szervezeteit, hogy pénzből, illetve építőanyagból (faanyag, tégla, cement, mész stb.) álló adományaikkal, felajánlásaikkal vagy akár újabb adományszervező kezdeményezések elindításával segítsenek a nagy bajba jutott bölönieken. A kezdeményezésről további információkat a baróti RMDSZ-irodában Demeter Zoltán széki ügyvezető elnöktől kérhetnek. Telefon: 0267 377 773 vagy 0746 089 140.

Kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumában új tematikus kiállítás tekinthető meg A dunai írásmód a tordosi és tatárlakai ré­gészeti leletek tükrében címmel. A kiállítást a kolozsvári Erdély Törté­nelmi Nemzeti Mú­zeuma és a sebastopoli Régészet-mitológiai Intézet (Kalifornia) állította össze. 211 feliratos régészeti tárgyat lehet megtekinteni. A román és külföldi kutatók szerint az írásjelek és szimbólumok kommunikációs rendszert képeznek, amelyet „tordosi írásnak" is neveznek. Ezek az írásjelek és szimbólumok a neolitikumban és eneolitikumban születtek. A kiállítás szervezői között van dr. Gheorghe Lazarovici egyetemi tanár, dr. Magda Lazarovici és dr. Zoia Maxim tudományos kutató. A kiállított tárgyak között a ma már híres tatárlakai táblácskákat is meg lehet tekinteni. Ezek legalább egy évezreddel régebbiek, mint az uruki és Djemnet nasri sumer ékírások, amelyeket a kutatók a Kr. e. 4. évezred végére és a 3. évezred elejére helyeznek. A három agyagtáblácskát a kolozsvári Nicoale Vlassa kutató találta 1961-ben. A kiállított tárgyak többnyire Torma Zsófia gyűjteményéből és a tatárlakai, tordosi, nagyiklódi és kolozsvári régészeti ásatásokról származnak. A Keleti-Kárpátok Nemzeti Mú­zeuma interaktív műhelyt is szervez, ahol a látogatók agyagtárgyakat díszíthetnek az itt kiállított tárgyak mintái alapján, az ősi írásjelek és szimbólumok felhasználásával. A kiállítás keddtől szombatig 9—17, vasárnap 10—15 óráig látogatható, a belépőjegy ára felnőtteknek 2, nyugdíjasoknak 1 lej, gyermekeknek, diákoknak, Euro 26-kártya-tulajdonosoknak 0,50 lej. A tárlatvezetés 5, a fényképezés 5, a videofilmezés 10 lejbe kerül. Szervezett csoportoknak időpontot a 0267 314 139-es telefonon lehet kérni. A diákokat kísérő tanszemélyzetnek a belépés ingyenes. A műhelyfoglalkozásokra fontos előre időpontot egyeztetni. Minden foglalkozás kb. egy órát vesz igénybe. Bővebb felvilágosítás a 0267 314 139-es telefonon (titkárság), e-mailben: feleacristina@gmail.com (Cristina Felea) vagy deakandrea.mncr@gmail.com (Deák Andrea), honlap: www.muzeul-carpatii-rasariteni.ro.

Juhászok feredője

Kép és szöveg: Sylvester Lajos

Bálványosfürdőn Marthi István kézdiszentléleki és Hosszú János ozsdolai juhász a szentkatolnai gazdák juhaival együtt fürdőzik — nem a Csiszár-oldal valamelyik nagy hírű fürdőmedencéjében, mert azok bélése elkorhadt, hanem a sűrű esőben. Meg is van a véleményük a fürdő sorsának megpecsételőiről, akik a kezdeti privatizáció mohóságában potom pénzért megvásárolták a fürdőtelepet, és azóta is Bukarestben szippantgatják a büdös kanálisszagot, és nem hagyják, hogy a háromszékiek szívják az ózondús hegyi levegőt.

Röviden

Hobbiklub. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órától a szemerjai református parókia könyvtárában tartja találkozóját, amelyre minden gyűjtőt és érdeklődőt elvár.

Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székhá­zában (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) minden hétfőn 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tart tájékoztatót terápiás lehetőségekről. Érdeklődni a 0267 314 354-es és a 0757 352 541-es telefonon lehet.

Önsegítő csoport. Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtárában szenvedélybetegeknek működő csoport ezentúl keddenként találkozik ugyanabban az órában.

Anna-napi vásár lesz szerdán Uzonban. Sertést csak a község területéről szabad a vásárba vinni.

Áramszünet. Ma 9—13 óráig a berecki 6-os, 8-as, 14-es, 15-ös és 16-os, az ojtozi 1-es transzformátorállomás körzetében, valamint az Ojtoz Motelben, 9—17 óráig Málnásfürdőn a 3-as transzformátorállomás körzetében, Mikóújfaluban az 1-es transzformátorállomás körzetében, mától szerdáig naponta 9—15 óráig Nagyajtán és Középajtán, mától péntekig naponta 9—17 óráig Uzonban a 3-as transzformátorállomás körzetében, kedden 9—17 óráig Kovásznán az Eminescu utcának a Hősök terétől a Tudor Vladimirescu utcáig terjedő szakaszán, a Iustinian Teculescu, Zöld, Erdőkitermelő, Mész, Tisztás, Mócok, Tölgyfa, Andrei Şaguna utcában, keddtől péntekig naponta 8.30—14 óráig Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Kert és Patak utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Parkolási tilalom. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja az érintettek figyelmét, hogy ma és kedden 7—17 óráig az 1918. December 1. úti 15-ös tömbház mögötti részen út- és járdaaszfaltozást végeznek. Kérik az autósokat, hogy ebben az időszakban ne parkoljanak és ne hagyjanak autókat az említett szakaszon.Megértésüket előre is köszönik.

Kimérés. Uzon Polgármesteri Hivatala értesíti azokat a természetes és jogi szemé­lyeket, akiknek/amelyeknek Bikfalva határában földterületük van, hogy augusztus 2-án az újrafelmérés alapján megkezdik a parcellák kitűzését. Az időpontokat tekintsék meg az uzoni községházán vagy a www.ozun.ro honlapon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 611
szavazógép
2010-07-24: Közélet - :

Laza javítóműhelyek

Minden ötödik háromszéki gépkocsiszerelő műhelynél hiányzik vagy lejárt a műszaki engedély, és a szolgáltatás is sokszor hibádzik.
2010-07-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
MIHÁLY GÁBORNÉ
BERSZÁN ARANKA
nyugalmazott tanítónő
82 éves korában 2010. július 24-én hosszan tartó betegség után elhunyt.
Temetése július 26-án 13 órakor lesz a szárazajtai családi háztól a református temetőben.
A gyászoló család
6068