Jókedv Köpecen

2010. augusztus 3., kedd, Közélet

Szombaton és vasárnap kétnapos ünnepet tartott Köpec. Az esemény kiemelkedő pontja volt az új falutáblák felavatása, Fehér Jánosnak a templom művészettörténeti jelentőségéről tartott előadása és a megyezászló átadása. A fellépők közt volt a környék majdnem valamennyi tánc- és zenés csoportja, de nem hiányzott a humoros előadás, a rock- és popkoncert sem.

A falu új, Csíki Imre helybéli fafaragó által készített helységhatártáblájához (a román és magyar mellett székely rovásírással is hirdeti, hogy köpeci területre érkeztünk) a Hangafa gyermek fúvószenekar vezette a közel száz ünnepelni akaró helybelit. Nagy Károly református esperes arra kérte Istent, hogy a Zsombék- és Kaller-hegy közt élőket őrizze meg nemzedékről nemzedékre. ,,A táblák jelzik azt a határt, amelyet a köztük élő nemzettségnek szánt a Teremtő, hogy élhessenek, emlékezhessenek" — mondotta Nagy Károly. A Hangafa eljátszotta a székely himnuszt, Andrásy Orsolya diáklány pedig szavalásával színesítette az avatót.

A délutáni órákban a köpeci kisgyermekek, a miklósvári fiatalok, majd az olaszteleki, illetve a bölöni néptánccsoport és a baróti Syncron táncegyüttes lépett fel, este Tókos Melinda, az Insect, valamint Tomy és a romalányok szórakoztatták a közönséget.

Vasárnap az ünnepi istentiszteletet követően Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke átadta a közösségnek a megyezászlót, majd Fehér János művészettörténész előadását hallgathatták meg a templom építészeti értékeiről. A templomkertben tartott bulit nem tudta elrontani a délután hosszabb időn keresztül tartó eső sem: fellépett Rabocskai Zsófia és Gáspár Krisztina, a Baki-csoport, a Székelylend, a Metropolis, sokan jelentkeztek a karaokéra, s jó hangulat uralkodott a tábortűz mellett is.

Kolumbán Zoltán tanácstag sikeresnek nevezte az első alkalommal megszervezett falunapokat, s reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő években is biztosítani tudják a falu kicsinyét-nagyját megmozgató esemény anyagi hátterét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2010-08-03: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Az IMF szerint a kormánynak van pénze
Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke azt nyilatkozta, a Nemzetközi Valutalap (IMF) képviselőivel folytatott tárgyaláson kérték a kölcsön kiegészítését, de azt a választ kapták, a kormánynak van elegendő pénze.
2010-08-03: Közélet - :

Újabb elbocsátások következnek

Enyhén nőtt a múlt havihoz (10,86 százalék) képest a júliusi háromszéki munkanélküliségi mutató: a mostani 11,32 százalékos mutató összesen 10 624 bejegyzett állástalant jelent, közülük csak négyezren kapnak segélyt.