Hirdetni az Örömhírt

2010. szeptember 2., csütörtök, Család

Lelkészek, pedagógusok, szülők és ifjak példa értékű összefogásának eredményeképpen nagyszabású gyermek-evangelizációs programon apostolkodtak múlt héten a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplom udvarán a következő mottóval: ,,Menjetek el és hirdessétek az evangéliumot."

Ft. Dávid György plébános és T. Ambrus István Ábel segédlelkész negyedik éve szervezi nagy-nagy szeretettel a város legfiatalabb plébániáján a nyári evangelizációs hetet gyermekeknek, akiknek száma évről évre egyre gyarapodik. Hála Istennek, tesszük hozzá, hisz amíg élet zengi be a plébánia udvarát, amíg kisgyermekes családokkal tele egész évben a templom melletti játszótér, addig van jövő, van remény. Százhetven kisgyermeket (óvodást, kisiskolást) foglalkoztatni naponta hét órán keresztül — egy teljes héten át — csak az tudja, mit jelent, aki kipróbálta. Kis Zsuzsa, Horváth Enikő, Demeter Zsuzsa és még sok gyakorló pedagógus, valamint a nagyobb ifjak minden napra kitaláltak valami érdekeset. Az első nap az apostolok meghívása volt (az ő szemszögükből elevenítették fel a történeteket), a második az imádságé, harmadik a hétköznapok Jé­zussal (gyógyítások, Tábor-hegy, csodák), negyedik a nagycsütörtöktől húsvétig (lábmosás, oltáriszentség, üldöztetés, feltámadás), az ötödik a tanúságtevésé (Jézus él ma is, vízi olimpia), a hatodik az apostolkodás (tovább adni az örömhírt környezetünkben), hetedik a hálaadás.

Minden csapat saját színes zászlót készített, amit a vasárnapi szentmisén is bemutattak a templomban. A gyermekek nagy örömmel készültek a mindennapi feladatra, komolyan véve mindazt, amivel megbízták őket a nagyobbak. A délutánok énektanulással, versírással, kézműves-foglalkozásokkal teltek. Szebbnél szebb, saját készítésű gyertyatartók születtek, amit felhasználtak a szentségimádáson, a kis tarisznyákba jótett-kavicsok kerültek, amit felajánlottak a szentmisén (a jobb egymásra figyelést szolgálta). A pedagógusok elmondták, hogy amíg a felnőtteket nehéz imára bírni, meglepő, hogy a gyermekek hosszú sorokban állva, türelmesen várakoznak, hogy hálát adjanak Istennek: ,,Sokkal többet tanultunk a gyerekektől őszintén szeretni és örülni."

A közös együttlétből elhatározások is születtek: hazavinni a családba az evangéliumi Örömhírt, és ezután rendszeresen látogatni az öregotthon lakóit. Mivel pedig a kicsi emberek türelmetlenek és tettre készek, a szülőkkel együtt máris meglátogatták a Zathurezky Berta Öregotthon lakóit, ahol mosolyt csaltak az idős, megfáradt arcokra (felvételünk).

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1041
szavazógép
2010-09-02: Család - :

Szabad, boldog, öntudatos emberért

Maria Montessori olasz orvosnő és pedagógus, a róla elnevezett oktatási módszer kidolgozója, a XX. század egyik legnagyobb hatású pedagógiai rendszerének megalkotója. Elsőként tekintett a gyermekre mint autonóm személyiségre, partnerként, nem nevelési tárgyként kezelte őt. Nevezték a pedagógia apostolának, ,,új Columbus"-nak, a gyermeki lélek felfedezőjének és a ,,pedagógia Curie asszonyá"-nak is. Száznegyven évvel ezelőtt, 1860. augusztus 31-én született, és 1952-ben hunyt el.
2010-09-02: Család - Puskás Attila:

Pillangóvirág

Egyike kertjeink legközönségesebb — valósággal kiirthatatlan — növényeinek a sallangos pillangóvirág (Cosmos bipinnatus). Magas, egy méterre is megnő, de sallangos, cérnaszerű leveleivel lehetővé teszi a mögötte lévő növények érvényesülését is.