Utcai trubadúrok Sepsiszentgyörgyön

2010. szeptember 20., hétfő, Közélet

Míg a világ nagy városaiban megszokott látványnak, üde színfoltnak számítanak az utcai zenészek, Sepsiszentgyörgyön eddig többnyire csak a kétes értékű dél-amerikai csapatok városünnepi fellépései során találkozhattunk ezzel a zenével. Az elmúlt hétvége óta azonban a háromszéki fővárosban is intézményesedett ez a meghatározhatatlan műfaj, az első Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál három helyszínen futó rendezvényeibe mindenki belehallgatott, aki tervezett programként vette arra az útját, vagy csak véletlenül arra járt.

Hét romániai településről tizenhat együttes, illetve egy szál gitáros jelentkezett a Erdélyi Rendezvényszervező Iroda (ERSZI) felhívására. A mintát és a felfutási perspektívát egy hasonló, de jóval nagyobb múltra visszatekintő rendezvény szolgáltatta, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, amely az évek során kihagyhatatlan nyári kuriózumfesztivállá érett. A sepsiszentgyörgyi ,,kistestvér" ugyan még nem tart ott, de már az első nekifutás jelezte: a kezdeményezés alkalmas arra, hogy idővel néhány estére táncoló, felhőtlenül szórakozó tömegbe gyűjtse a zenekedvelőket.

Az Erzsébet parkban, a Tein teázóban és a Bisztró kertben két délutánon és estén át hallgathattuk a Crazy Snowmantól a Fűszálig, a Candelabrától Fadgyas Egmondig a ,,szakma" képviselőit. Ők gyakorlatilag saját örömükre és a kiugrás lehetőségétől vezérelve énekeltek nekünk, hiszen a bü­dzséből egyelőre csak az itt-tartózkodás költségeire, illetve a produkció közbeni folyadékpótlásra futotta. Az esti sörrevalót azonban garantáltan összekalapozta a tehetségük, hiszen a hallgatóság nem csak tapssal, de a hangszertokba, kalapba dobált pénzzel is honorálta a teljesítményt.

A felhozatalban akadt kimondottan utcai zenélésre összeállt csapat — Trubadurii din Transilvania —, más, kötöttebb műfajban is megmutatkozó zenészek, hivatásosok és szárnyaikat mostanában bontogatók egyaránt. Az ERSZI elsődleges küldetéseként éppen a tehetségek felfedezését és pátyolgatását nevezi meg, s ennek megfelelően az utcazenészek versenyének legjobbjai is hasonló ,,díjazásban" részesültek. A Bisztró kerti, vasárnap hajnalba nyúló össznépi örömzenélés előtti eredményhirdetésen kiderült: a Ritmo del Flamenco nyerte el a nagydíjat, ami a jövő évi veszprémi fesztivál döntőjében — azaz a legjobb húszban — való részvételt jelenti, esélyt az egymillió forintos nagydíj elnyerésére. A ,,trubadúrokat" — ugyancsak a fesztiválon nyújtott elismerés gyanánt — a jövő évi Szent György-napok rendezvénysorozatán láthatjuk viszont, a többi arra érdemesült, így a második helyezett Snaps is, az ERSZI támogatásával szerezhet magának további babérokat. És remélhetőleg legtöbbjüket viszontláthatjuk jövőre, a második szentgyörgyi utcaizene-fesztiválon is — mindannyiunk örömére és szórakozására.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 474
szavazógép
2010-09-20: Máról holnapra - Mózes László:

Fejleszteni, de hogyan?

Románia számára a legnagyobb kihívás az európai uniós támogatások pályázati úton történő lehívása — mondotta Sepsiszentgyörgyön Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter. Kétségtelenül igaza van, de a tárcavezető — noha már nem az ő asztala — vélhetően azt is hozzátehette volna, a kormányzat számára legalább ekkora feladat ésszerűvé tenni és korszerűsíteni az államszerkezetet, vagy újragondolni a szociális támogatási rendszert, az egészségügyről nem is beszélve.
2010-09-20: Közélet - Fekete Réka:

Egymásra találtak a bodosi Egyedek (Élő emlékezet)

Lehet egy faluközösség cselekedeteiről, összetartásáról újságcikkben beszámolni, falumonográfiában megemlékezni, régi fotókból készített fényképgyűjtemény alapján mesélni, de az élő emlékezetet nem helyettesíti egyik sem.