Udvarhelyszéki GyümölcsfesztiválA hagyományok jegyében

2010. szeptember 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Rézüstben igazi a szilvaíz (felvétel a tavalyi fesztiválról)
Szeptember 24—26-án Székelyudvarhelyen a sportcsarnok melletti téren a Civitas Alapítvány megrendezi a II. Udvar­helyszéki Gyümölcsfesztivált.
A rendezvénysorozat hagyományteremtő szándékkal kíván lehetőséget nyújtani a Szé­kelyudvarhely környéki települések gazdálkodói számára, hogy összefogásukkal újra méltó helyére emeljék a helyi hagyományos gazdálkodásban több évszázados múltra visszatekintő régi gyümölcsfajtákat és az azokból készült termékeket. E kihívás szellemében a fesztivál megnyitását megelőző napon a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban nemzetközi konferenciát is szerveznek Közösségalapú vidéki gazdaságfejlesztés — kihívások és lehetőségek címmel, melynek elsődleges célja helyi szinten gazdagítani a fenntartható vidéki gazdálkodás elméleti és gyakorlati tudástárát. A konferencia keretében elsősorban gyakorlati példákat kívánnak megosztani az életképes vidéki gazdaságfejlesztés területéről.
A projekt legfontosabb kulcsszavai: természeti értékek, ésszerű hasznosítás, fenntartható fejlődés. Ezekből kiindulva a szervezők remélik, hogy e felettébb kihívó feladatban a meghatározott célok elérése érdekében sokan fognak csatlakozni magánemberként, civilként, vállalkozóként vagy akár intézményként.
A fesztiválhoz kapcsolódó rendezvény a farkaslaki Gyü­mölcs­feldolgozó manufaktúra avatóünnepsége szeptember 24-én 14.30 órakor.
A fesztivál ideje alatt 15 udvarhelyszéki közösség képviselői kiállítják és kóstolásra kínálják a nyár folyamán elkészített egyedi gyümölcstermékeiket, egyben betekintést nyújtva helyi hagyományaik sokszínűségébe. A részt vevő közösségek: Bö­göz, Csekefalva, Farkaslaka, Firtosváralja, Ivó, Gyepes, Ke­cset, Kénos, Kobátfalva, Malomfalva, Oroszhegy, Székely­magyaros, Székelypálfalva, Ülke, Zetelaka.
A látogatókat idén is számos szórakozási lehetőséggel, kulturális műsorral, meglepetéssel várják, és lesz lekvárfőző verseny is. A belépés ingyenes. (www.szekelygyumolcs.ro)
Cikk megjelenési időpontja: 2010-09-22 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 40
szavazógép
2010-09-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Szüret interneten

A rendszeresen októberig tartó olaszországi szüret újdonságának számít, hogy a szőlőszemtől a hordóig a borkészítés minden mozzanata élőben követhető az interneten. A szicíliai Planeta pince Twitteren értesít arról, hol tart éppen az augusztusban megkezdett, hetven napig tartó szüretelésben.
2010-09-22: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Drága Magheru
Bár hét hellyel lejjebb került, a bukaresti Magheru sugárút még mindig a világ ötven legdrágább üzleti felületeivel rendelkező utcája közé tartozik. A román főváros fő ütőerének számító sugárutat a Cushman & Wakefield ingatlaniroda sorolta a 47. helyre.