JegyzetÉlni kell a lehetőséggel

2010. október 20., szerda, Közélet

Óvodától egyetemig decentralizációt ígér az új tanügyi törvénycsomag, amelynek legfontosabb eleme, hogy összhangot kíván teremteni az oktatás tartalmi és intézményszervezési vonatkozásai között.

A tantervek összeállításánál a kulcsfontosságú képességek elsajátítására, a számonkérésnél a magolás helyett a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt, mindehhez olyan eszközöket biztosít, mint az iskolai szintű döntés joga a tantárgyak húsz-harminc százalékának megválasztására. A közoktatásban a szülők és a fenntartó önkormányzatok kapnak az eddiginél nagyobb beleszólást a dolgok irányításába, egyetemeken a hallgatókat vonják be a korábbinál jobban a döntéshozatalba. Az alkalmazottak helyben történő versenyvizsgáztatása, munkájuk minősítése, az intézmények rangsorolása, a többszakaszos finanszírozás mind annak lehetőségét rejti magában, hogy ki mint vet, úgy arat, ehhez ellenben olyan intézményvezetőkre lenne szükség, akik döntéseikért vállalják a felelősséget, nem a tanárkolléga jól bebiztosított címzetességi kenyere, hanem az eredmények alapján hozzák meg határozataikat. Ezek pedig ne csak a versenyszerű teljesítményt kövessék, hanem a fiatalok életképességre, műveltségre, társadalmi érzékenységre, a tudományok iránti kíváncsiságra való nevelését.
Ha nem így lesz, akkor minden percnyi időhúzás, politikai játszma, álközvita még bizonytalanabbá teszi gyermekeink, fiataljaink jövőjét, életét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1790
szavazógép
2010-10-20: Közélet - :

A szakszervezet nem adja fel

Újból benyújtja az oktatási törvénytervezetre vonatkozó módosító javaslatcsomagját a Tanügyiek Szabad Szakszervezete, amelynek háromszéki elnöke szerint a jogszabály múlt héten meghirdetett közvitája csupán porhintés, mivel a parlament az első véleményezésnél sem vette figyelembe a hetvennégy pontból álló ajánlás egyetlen betűjét sem.
2010-10-20: Belföld - :

Hírsaláta

NYAKIG A POLITIKÁBAN. Sorin Ovidiu Vântu és sok ellenzéki politikus telefonbeszélgetésének írott változatát hozta nyilvánosságra a bukaresti sajtó. A hatalom azt kívánta bizonyítani, hogy a médiaguru és tőzsdespekuláns hatalmas politikai befolyással rendelkezett és rendelkezik.