Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csak oda kell nézni

2010. október 20., szerda, Közélet

Tamás Dénes, Krasznahorkai László és Szonda Szabolcs

Nincs módszerem, módszerem a kíváncsiság — mon­dotta tegnap este írásművészetéről Krasznahorkai Lász­ló Kossuth-díjas író a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban A tökéletesről — és ami nem az témakörben meghirdetett, ám attól számos irányba elkalandozó, Tamás Dénes esszéíróval folytatott beszélgetés során.

Ritka szerencsés pillanat volt a tegnapi, hiszen egy, a világot káprázatos érzekénységgel figyelő, utazó író arcéle villant, kit, mint mondja, a véletlen vezérel, úgy kerül helyszíneihez közel, hogy nem mond nemet az emberekkel való találkozásra. Érdekli sorsuk, szegénységük, a magyarországi zalai parasztok világától egészen a kínai emberig. Utóbbiakban ottjártakor az utolsó működő ókori birodalom továbbéltetőit vélte felfedezni, közöttük az egyik, megtudván, hogy magyar, Petőfi klasszikus sorait — szabadság, szerelem, e kettő kell nekem — mondta el neki kínai nyelven. Azt is tapasztalhatta, mongolok, japánok, kínaiak egyaránt kíváncsiak a magyarokra. Krasznahorkait kíváncsisága mellett nyughatatlansága vezérli a világban, ebben a pillanatban egész gondolatvilága közepén a Szent Anna-tó húzódik, azt kell látnia. Volt bányász, éjjeliőr, népművelő, ebben a környezetben fogant Sátántangó című, első regénye, újabban többnyire Berlin nyitottságában él. Meglátni azt, ami értelmet adhat az életnek — írja, vallja. És hogyan lehet ezt ily alapossággal? Sokáig, türelemmel kell nézni — válaszolja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 908
szavazógép
2010-10-20: Közélet - Mózes László:

Eljutott Kőrösi Csoma Sándor sírjához

A sepsiszentgyörgyi Karda Zoltán hétfőn délután megérkezett Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjához. Kicsi gyermekkorától erre készült — mondta tegnap lapunknak fia teljesítményéről édesanyja, Karda Gabriella, hozzátéve, Zoltán várhatóan október 27-én érkezik keleti utazásáról Csomakőrösre, ahonnan egy hónappal ezelőtt, szeptember 18-án indult el.
2010-10-20: Közélet - :

Háromszéki segítség a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak

Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy helyi tanácsa három-három millió forintnak megfelelő lejt ajánl fel a magyarországi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, a megye és a város vezetői a következő tanácsüléseken javasolják a költségvetési összegek jóváhagyását e célra ― áll a megyei tanács közleményében.