Kiállítás a Céhtörténeti MúzeumbanKörmönfontak. Fonatok, csomók, bogok

2010. október 30., szombat, Közélet
A tegnap délután megnyílt kiállítás a Határok Nélkül — Hagyományőrző kézművesség Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Sajó völgyében, Háromszéken és Burgenlandban című rendezvénysorozat újabb állomása Szolnok Rozsnyó és Eisenstadt után.
A Körmönfontak. Fonatok, csomók, bogok rendezvénysorozat azokat a mesterségeket foglalja össze, amelyek különböző alapanyagokból (vessző, gyékény, szalma, nád, sás, rongy, bőr, fém, haj stb.), eltérő technikákat alkalmazva készítenek használati és dísztárgyakat.
A kiállítás mellett kézműves-bemutatóra, műhelyfoglalkozásokra, gyermekfoglalkozásokra is sor kerül. Kiemelt cél a gyermekek és a fogyatékkal élők minél na­gyobb számának bevonása. A kézdivásárhelyi megnyitón a magyarországi, szlovákiai, ausztriai szervezők is jelen voltak. A tárlatot Pusztai Zsolt néprajzkutató, a Me­zőtúri Fazekas Múzeum igazgatója nyitotta meg, a kiállításhoz illő népies hangulatot Ábri Béla és zenekara biztosította.
A megnyitón a szervezők felkérésére Rádu József csernátoni szalmafonó bemutatót is tartott. Az általa és felesége, Rádu Ibolya által vezetett Csi­porkázó Játszóház Egyesülettel együttműködve november 6-án, 7-én, 13-án és 14-én 9—13 óra között a gyerekek a szalmafonás alapjaival ismerkedhetnek meg. Hétköznaponként, keddtől péntekig az óvódások, kisiskolások számára feladatlap segítségével dolgozzák fel a kiállítást. A játékos kérdések, feladatok a kiállítás felépítését követve az alapanyagokra, egy-egy technikára, mesterségre, érdekes tárgyra irányítják a gyerekek figyelmét, segítik a kiállítás megértését.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 100
szavazógép
2010-10-30: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Orbán: izgalmas lesz az EU-elnökség
Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt — vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök.
2010-10-30: Közélet - Mózes László:

Az erdélyi tudomány kötetei

Az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) több tudományos kötetét ismertették tegnap este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.