Dr. Benedek Géza Kardiológia Kovásznán

2010. november 1., hétfő, Közélet

A kovásznai szívkórház volt a házigazdája az idei Háromszéki orvosi napoknak. A rendezvény záróakkordjaként szombaton Deme Judit közegészségügyi igazgató jelentette be hivatalosan: az ötvenéves múltra visszatekintő kardiológia Cseke Attila egészségügyi miniszter 1359-es rendeletének értelmében hivatalosan is felvehette alapító orvosának, dr. Benedek Gézának a nevét.

Dr. Benedek Géza egészségi állapota okán nem lehetett jelen az ünnepségen, így Monica Sporea kórházmenedzser két fiának adta át az emlékplakettet és a feleségének, dr. Benedek Ibolyának szánt virágcsokrot.
"Géza bácsi" életművére emlékeztek, az általa megálmodott, a Kovászna-modell néven világhírnévre szert tett rehabilitációs eljárások sikerére hivatkoztak az ünnepség szónokai. Egyértelműen megfogalmazták: dr. Benedek munkájával, kitartásával, csa­patépítő szellemével alapvetően hoz­zájárult ahhoz, hogy a kovásznai szívkórház hivatkozási alap legyen a szívérgyógyászatban és orvosi kutatásban.
Dr. Tatár Márta főorvos ’76 óta dolgozik a kórházban, személyes élményeit elevenítette fel: a dr. Benedekkel való egyik beszélgetése során döntötte el, hogy a szívkórházhoz köti pályáját. "Ha elmész innen, egy szívorvos leszel. Ha itt maradsz, hozzájárulhatsz a szívkórház hírnevének öregbítéséhez" — mondta neki egykor az alapító orvos. Dr. Tatár a maradást választotta, azért is, mert itt nemcsak gyógyításra, hanem tudományos kutatómunkára is lehetősége volt.
Az ünnepségen emlékplakettel jutalmazták munkásságukért a kórház nemcsak kardiológus orvosait, köztük a rangidős dr. Szántót és dr. Törököt, valamint a legfiatalabb orvost, dr. Fogarasi Cecíliát.
A szívkórházban jelenleg alapvető felújítási munkálatok folynak. A mofetta rehabilitációját a háromszéki Rotary Klub támogatta, a felújítás tervezésében Németh Csaba tervező nyújtott önzetlen támogatást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2010-11-01: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Hetven nap magány

Van-e értelme a tiltakozás különféle formáinak, vezet-e bármire is a japánsztrájk, az általános munkabeszüntetés, a több tízezres utcai felvonulás, a szakszervezeti arzenál megannyi eleme, ha a hatalom a legkisebb jelét sem mutatja annak, hogy figyelne a tüntetők kérésére, gőgös távolságtartással, cinikus hallgatással viszonyul az elégedetlenekhez?
2010-11-01: Közélet - Iochom István:

Tökjátékok Kézdivásárhelyen

A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet tegnap délután a sportcsarnok melletti parkolóban mintegy ötven gyermek részvételével első alkalommal szervezett tökjátékokat,