Dali Sándor, élt 80 évet

2010. november 22., hétfő, Közélet

Dali Sándornak is - ki tudja, hányadszor rovom nevét a tiszta fehér papírra! - sikerült az, ami annyi felejthetetlen társunknak eddig. Meghalt néhány órával ezelőtt.

A bennünk még maradék lélek kapkodna, tehetetlenül reszketve.
Dadogás. Elmélkedés a hulló falevelekről. Kitárulkozás. És kibúvók keresése, tudván tudva, hogy ez az egy, amivel szemben nincs kibúvó, nincs oltalom.
Szerethető ember volt. Vigaszért fordulunk, figyelve a ragyogón nyitott égbolton Isten szavait. Ott van kézügyben a Nagy Nyilvántartás, kifeszítve. Talán ezt is mi, esendőn halandók találtuk ki: azt szólítja magához, akit szeret.
Teljes, mindent elárasztó ősz van. Nem nehéz sírt ásni.
Immár összekucorodva és sírva lesándorozhatjuk a sáros földig azt a néhait, aki a romániai magyar művelődési életben mindenkinek Dali Sanyi volt.
Voltak nagy nevek, igen. Lelkesek és lélektelenek. Ő az előbbiekhez tartozott. Neki sikerült a pártdiktatúrában az, ami másoknak nem: kétszer is teremtett nagy hírű lapot életében, az Ifjúmunkást és a Megyei Tükört, egyiket Bukarestben, másikat Sepsiszentgyörgyön.
Próbálták megalázni gyáva törpék és hatalmi erőtől duzzadó félkegyelműek. Mind távol voltak a spártai, a szovátai jellemtől, távol.
A szíve kínozta meg legutoljára. Aztán a lélek föladta a védelmét.
Örökbe fogadták egymást Sepsiszentgyörggyel. És a városa jól járt.
Hányan, ezren? Hányan voltunk, akikbe erőt öntött? Mert Ő mindig meglátta, ha valakiben híjával mutatkozott a nemzeti s alkotói bizalma.
Adjon immár erőt egykori hite és örök emléke családjának, nemzetének. Ő a nemesek közül való volt.
Eggyel több zarándokhely, sírhant. A miénk. Akár a sok szép szava, nevetése.
Sírni nem tanított meg. Talán maga sem tudott.

Czegő Zoltán

Sepsiszentgyörgy, 2010. november 21.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2010-11-22: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Dicstelen győzelmek

Látszólag adminisztratív jellegű, jelentéktelen módosítást hajtott végre múlt héten a hatalom a képviselőház működési szabályzatában, valójában azonban olyan mélységesen demokráciaellenes intéz-ke-dés ez, amely a parlament működésének alapelveit sérti, hiszen cél-ja nem más, mint az ellenzék kiiktatása a törvényhozás menetéből.
2010-11-22: Közélet - :

A Kosztándi házaspár állandó tárlata (Kézdivásárhely)

Szombat délben népes érdeklődő jelenlétében nyílt meg Kézdivásárhelyen az egykori Pantalló épületének emeleti részén helyet kapó Art Galleryben Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin állandó képzőművészeti tárlata. A 2009-ben Hegedüs Ferenc magánvállalkozó által megvásárolt és azóta majdnem teljes egészében felújított épület két termében a művészeteket támogató mecénás jóvoltából húsz, illetve huszonhárom, 1962 és 2010 között készült Kosztándi-munka kapott helyet.