Kónya Ádámról jelen időben

2010. december 4., szombat, Közélet

Persze mindannyian, kik tegnap délután részt vettek a Kónya Ádám — Emlékképek című könyv bemutatóján a Szé­kely Nemzeti Múzeumban, szó­val mindannyian eleget tehettek volna Vargha Mihály múzeumigazgató, az est házigazdája felkérésének, hogy osszák meg emlékeiket Ádi bácsiról. Hiszen mindannyiuknak akad kedves története, hiszen mindannyiukat ismerte Ádi bácsi.

Mert számtalan arcai közül, melyek java része a könyvbe zártan is megjelenik, egyik volt a családfaismerő. A történetek tehát. Kimondatlanul bár, de mindenkiben felötlött valamelyik esete Ádi bácsival, hogy a huncutkásan mosolygó száj vagy a haragos tekintet kíséretében, a szenvedélyes magyarázó vagy a csak elvétve elmerengő arcvonások hátterével, az végső soron lényegtelen. De a közönség ritkán nyilvánul meg, hallgatja inkább azokat, kikre kiosztatott a beszélő szerepe — Éva néni a szerkesztésről, Kopacz Attila a könyv keletkezéséről, Sylvester Lajos a kötet gerincét kitevő mélyinterjú fizikai és szellemi körülményeiről, dr. Szőts Dániel a polihisztor Kónya Ádámról szólt —, elbeszéléseiket a magáéi mellé illeszti, és előjön egy másik kép, egy másik helyzet, egy másik fordulat. Ezért, ezekért a történetekért nem lehet Kónya Ádámról múlt időben beszélni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2010-12-04: Közélet - Fekete Réka:

A konyhától a műtőig elemzi a gondokat (Az új kórházmenedzser első munkanapja)

Az építkezés és a további fejlesztés mellett a kommunikáció javítására kell nagy hangsúlyt fektetnünk annak érdekében, hogy a betegek számára olyan kórházat teremtsünk, ahová bizalommal jönnek, ahol megkapják azt az ellátást, amire szükségük van, és olyan feltételek mellett, amelyek mindenkor a legjobbak — hangsúlyozta első sajtótájékoztatóján András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tegnap beiktatott új menedzsere.
2010-12-04: Közélet - Farkas Réka:

Válaszút előtt az EMNT

Székelyudvarhelyen ma tartja országos tisztújító közgyűlését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a szervezet közép- és hosszú távú tervei mellett arról is döntenek, miképpen viszonyulnak egy új, autonomista párt létrehozatalához.