Templombúcsú és bicentenárium Bereckben

2010. december 7., kedd, Közélet

Tegnap Gábor Áron szülőfalujában nem mindennapos eseményre került sor, a zsúfolásig telt Szent Miklós római katolikus templomban az egyházközség búcsúját és a templomszentelés kétszázadik évfordulóját ünnepelték meg.

A kettős ünnepséget ft. Tamás József püspök is megtisztelte jelenlétével, aki a megemlékező szentmise főcelebránsaként megszentelte a Bodó Csaba helybeli fafaragó által készített és az egyházközségnek ajándékozott faragott emléktáblát, melyen a kétszáz éves templom lelkipásztorainak neve és szolgálati idejük olvasható. A szentmisén közreműködött a Kelemen Antal által vezényelt rétyi fúvószenekar, valamint az egyházi énekkar.
A szentbeszédet Szabó Lajos sepsiszentgyörgyi kanonok mondta, aki képzeletbe­li interjú keretében idézte meg a templom védőszentjének, Szent Miklósnak az alakját, a szent életű püspök életét és munkásságát méltatva. A kanonok a bereckiek utol­só mentsvárának nevezte Isten Házát. A szentmise végén Balogh András, a művelődési központ igazgatója kért szót, és elmondta, hogy a Bereckben született, jelenleg Buda­pesten élő és alkotó Ballonyi Pál Margit festőművész három olajfestményt adományozott a községnek, a Szent Mik­lós-templom főoltárát ábrázolót az egyházközségnek, a másik kettőt pedig a polgármesteri hivatalnak és a művelődési központnak. A festőművészt Feren­tzi László iskolaigazgató, Bodó Csabát pedig Tibád Sándor ny. történelemtanár méltatta. A Comenius-iskola tanulói az Emlékezve a múltra, hittel élve a jelent, bízva fogadva a jövőt című, Balogh András által összeállított pódiumműsort mu­tatták be, majd az énekkar Khell Gabri­ella zenetanár vezényletével az alkalomhoz illő énekszámokat adott elő. A kettős ünnepség a magyar himnusz közös eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2010-12-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egy év gyermeknevelésre

2011-től egyéves lesz a fizetett gyermeknevelési szabadság. A döntést este nyolc óra után maga Emil Boc jelentette be, majd visszament a lapzártakor még folyó kormányülésre.
2010-12-07: Közélet - Farkas Réka:

Területviták Háromszéken

A megyék és a települések közötti határsávok tisztázására szólította fel a kormány a prefektúrákat. Háromszéken is elkészült az erről szóló összesítés, három kritikus pont kivételével mindenütt sikeresen rendezték az ilyen jellegű ügyeket — nyilatkozta György Ervin, Kovászna megye prefektusa.