Az RMDSZ ellenzéke szerintNem irányváltás a tisztújítás

2010. december 15., szerda, Közélet

Irányváltást, áttörést az autonómiapolitikában nem vár, érdeklődéssel, de óvatosan viszonyul az RMDSZ-en belül esedékes tisztújításhoz, Markó Béla elnök visszavonulásához a szövetség ellenzéke — ez derül ki a lapunknak nyilatkozó Toró T. Tibor EMNT-ügyvezető elnök és Szász Jenő MPP-vezető szavaiból.

Ideje volt váltani az RMDSZ élén — kommentálta lapunknak Markó Béla hét végi bejelentését Toró T. Tibor. Az Er­délyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke azonban kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyszerű vezetőváltás révén megváltozhat a szövetség eddigi Bukarest-centrikus politikája, szemléletmódja, az RMDSZ jelenlegi vezetése ugyanis saját képére alakította a fiatal generációt is, így aligha várható áttörés az autonómiapolitika tekintetében. Kell a párbeszéd, de óvatosak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ez konszenzusra, közös cselekvésre vezet-e — értékelte az EMNT és az általa kezdeményezett Erdélyi Ma­gyar Néppárt majdani lehetséges kapcsolatát a leendő RMDSZ-elnökkel.
Az RMDSZ elnöki tisztségére pályázókat illetően Toró T. Tibor szerint Kelemen Hunor az esélyesebb, Eckstein-Kovács Péter sajátos arc az RMDSZ-en belül, egyéni hangvétele révén hívta fel magára a figyelmet, eddig is nyitott volt a párbeszédre, de ideológiája, szabadelvű meggyőződése szűkíti mozgásterét. De akár Kelemen Hunor megválasztása is feje tetejére állíthatja az eddigi viszonyokat, és Borbély László erős befolyását is figyelembe kell venni — vélekedett, hangsúlyozva azonban: az EMNT számára saját mozgalmuk megerősítése, a néppárt létrehozása a prioritás, nem pedig az RMDSZ-en belüli történések.
A találgatások időszakát éljük — vélekedett a Háromszék kérdésére Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke. Szerinte Markó Béla visszavonulása után is rajta tartja szemét és kezét a szövetségen, befolyása megmarad. Mint mondta, valószínűsíthető, hogy újabb jelöltek is indulnak, a hatalmi harc azonban törésvonalakat alakít ki az RMDSZ-en belül, és ez rányomja bélyegét a szövetségre, még ha nem is vezet szakadáshoz. A jelenlegi jelöltekről úgy véli, Eckstein nyitottabb, könnyebb vele a párbeszéd, de Kelemen Hunor is térhet jobb belátásra olyan külső kényszerre, mint például a parlamenti választások. Az MPP és az RMDSZ jövendőbeli viszonya kapcsán Szász úgy fogalmazott: az önkormányzati választásokon versenyre van szükség Székelyföldön, a Partiumban és Szilágyságban azokon a településeken, kisebb régiókban, ahol a lakosság magyar többségű. Együttműködésre van szükség a parlamenti és az európai parlamenti választásokon, ehhez azonban előbb egy nemzeti minimumban kellene megállapodniuk a magyar pártoknak, szervezeteknek, amely egyfajta ,,szentírássá" válna, és mindenki felvállalná.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 213
szavazógép
2010-12-15: Közélet - Farcádi Botond:

Kitörés az ördögi körből? (Oktatási törvény)

Elfogadottnak tekinthető az oktatási törvény, amelyért a kormány korábban felelősséget vállalt — jelentette be tegnap Roberta Anastase képviselőházi elnök a parlament két házának tegnapi együttes ülésén.
2010-12-15: Riport - Bokor Gábor:

Kommandó változó arca

Rendkívüli dolgok történnek Kommandón. Az emberek mobiltelefonnal a kezükben jönnek-mennek, hívást fogadnak, ismerőseiket tárcsázzák.