Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Írók, könyvek, kiadók a könyvtárban

2011. február 12., szombat, Közélet

Könyvvásárhoz hasonlított a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gá­bor Áron Terme tegnap este, amikor a kolozsvári Polis és Kriterion könyvkiadó bemu­tatta újdonságait, s két szerző, Cseke Gábor és Egyed Péter találkozott az olvasókkal.

Dávid Gyula, a Polis Kiadó vezetője rámutatott, Erdélyt nemcsak a Királyhágó osztja ketté, hanem a Tusnádi-szoros és a Hatod is elválasztja Háromszéket Erdély többi részétől, olyanképpen, hogy könyveik nem nagyon jutnak el ide, s remélte, ez változni fog. Hangsúlyozta, az erdélyi magyar irodalom nagy öregjei tartoznak azzal, hogy szembenézzenek önmagukkal. Ezt egyedül Cseke Gábor tette meg, akinek Jelentések magamról című vallomása 2009-ben jelent meg, s ehhez szervesen csatlakozik a tavaly nyomdafestéket látott verseskötete — Szerpentin vándora —, melynek alcíme — Szigorúan válogatott versek — önmagáért beszél. Az író, költő megvallotta, nagy kihívást jelentett a kérdés: el lehet-e menni addig, hogy az ember idegenként tekintsen magára? Ez részben sikerült, néha kudarcot vallott — mondotta. Egyed Péter filozófus, író, költő felvázolta, mely témák foglalkoztatják, legújabb, filozófiai esszéket, tanulmányokat tartalmazó kötetének — Szellem és környezet — bemutatását másodéves tanítványára, Borbáth Endre volt mikós diákra bízta. H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója könyvújdonságaikat ismertette, hangoztatva, hogy a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon most már végéhez ért, esetleg a pótkötet következik majd.
A lexikon több mint négy évtizedes történetét, kálváriáját Dávid Gyula ismertette, s közölte, a pótkötet főszerkesztése másra vár, no meg háromszor is pénzre, s háromszor is munkatársakra van szükség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2011-02-12: Közélet - Farcádi Botond:

Biztosítékot kér az RMDSZ

Kisebbségi törvény, régióátszervezés, gazdaságélénkítés — ezek az RMDSZ prioritásai, és ezeket szeretné a szövetség belefoglalni abba a koalíciós megállapodásba, amelyet a következő időszakban véglegesítenek a kormánypártok — közölte lapunk érdeklődésére Márton Árpád képviselő.
2011-02-12: Közélet - Hecser László:

Átadták a területet, ­épülhet a strand (Engedett a baróti tanács)

Milyen kötelezettségei lesznek Barót városának, ha átadja a strand területét a megyei tanácsnak? Mit vállal magára valójában a megyei önkormányzat? Érvényben marad-e a pályázat önrészét tavaly elfogadó tanácshatározat, azaz anyagilag hozzá kell-e járulnia a helyi tanácsnak a kivitelezéshez? Partner marad-e az elkövetkezendőkben a város, ha a terület tulajdonjoga átszáll a megyei tanácsra? — e kérdésekről vitatkoztak tegnap több órán keresztül a baróti tanácstagok. Az RMDSZ a polgáriak egyetlen módosító javaslatát építette be a határozattervezetbe. Az előterjesztés mellett szavazott az MPP két tagja, ifj. Csíki Béla és Márton István is, így megkapta a kellő kétharmados támogatottságot, a strand telke augusztus tizedikéig a megyei tanács tulajdonába került.