Év elején a falugazdák — Beszélgetés Balázsi Dénessel, Bardoc község polgármesterévelVendégforgalmi övezet a Dél-Hargitában

2011. február 22., kedd, Faluvilág

— A négy településből álló község fejlesztése állandó jellegű kihívást jelentett az önkormányzatnak. Milyen volt a tavalyi évük?
— A legnagyobb kihívás az olaszteleki kultúrotthon javítása volt, ahol élénk a közművelődési mozgalom. Sikerült kicserélni az erdőfülei felső iskola nyílászáróit, ami nagyon fontos volt. Bevételeinkből segítettük az egyházakat, többek között a templomát felújító székelyszáldobosi református egyházat, a lelkészi lakásokat javító gyülekezeteket.

— Hol tart a község közművesítése, milyen pályázatokat nyújtottak be?
Balázsi Dénes: Öröm számunkra, hogy tavaly év végén sikerült aláírni két európai uniós pályázatot Gyulafehérváron 2,5 és 1,5 millió euró plusz áfa értékben. Letettünk két pályázatot Székelyszáldobos és Olasz­telek szennyvízhálózatának kiépítésére, 2,2 millió euró plusz áfa értékben, amiből községünk húszszázalékos önrészt vállalt. A község fényenergiás közvilágításának kiépítésére a fejlesztési minisztériumnál pályázunk. Ez is uniós program, amelyben a tanács kétszázalékos önrésszel szerepel. A 7-es kormányrendelet alapjaiból sikerült korszerű öltözőt építeni a bardoci sportpálya mellett. Ebben az évben folytatjuk a pálya lecsapolását-rendezését, bekerítjük a sporttelepet.
— Mit foglal még magában a két elfogadott pályázat?
— A 42-es községi út korsze­rűsítését Olaszte­lektől Erdőfüle felső végéig járdákkal, betonozott vízlefolyókkal és Bar­docon két mellékutca ivóvízhálózatának kiépítését. Belefért ebbe a pályázatba szociális tanácsadói iroda létesítése is, ami révén eggyel több munkahely születik a községközpontban. Megpályáztuk két erdei út korszerűsítését, aszfaltozását, mely a Dél-Hargita festői vidéke felé tart: egyik a Kovácsok turisztikai övezetben, a volt Ceauşescu-villáig, a másik Székely­száldobos és az Erős-oldal közötti részen. Elbírálásánál egyik feltétel az volt, hogy a munkálatok egy részénél helyi munkaerőt kell foglalkoztatni, ugyanis nemcsak Erdő­vidéken, hanem Bar­doc községben is eléggé nagy a munkanélküliség. Ebben az évben elkészíttetjük a 41-es községi út feljavításának tervezetét a Száldobosi keresztút, Száldobos és Bardoc központja vonalon. Az észak-erdővidéki idegenforgalom és turistamozgalom fejlesztését külön programban képzeljük el. Ha kész lesz a község közművesítése, lehetőség nyílik a Felvidék változatos turisztikai kincseinek, borvízforrásainak értékestésére.
— Mit sorol a községvezetés kudarcai közé?
— A kudarc nem jelentéktelen, sajnos, lassan haladunk a földbirtokok tulajdonba helyezésével. Sok esetben a prefektúra gáncsoskodik, máskor az állami erdészet. De előfordul, maguk a tulajdonosok akadályoznak, amikor azt kérik, hogy azokat a belső, családi viszályokat, amelyek egyre gyakoribbak, ne a család tagjai, a rokonok, hanem mi úgymond ,,kívülről" oldjuk meg. Alkalma­zottjaink fizetését megnyirbálták, a kis létszámú tisztviselői gárda túlterhelt. Nincs lehetőségem könyvtárost, művelődéssel foglalkozó személyt alkalmazni. Minden faluban van azonban néhány lelkes, kultúrát kedvelő személy, és lám, a nehézségek ellenére is eléggé élénk most a községben a farsangi élet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2011-02-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Farsangfarka Lécfalván

A lécfalviak már lemondtak arról, hogy falujukban valaha is olyan közhangulat és élet bontakozzék ki, mint évtizedekkel ezelőtt — derült ki egész napos látogatásunk idején néhány helybelivel való beszélgetésből. A csend azonban csak viszonylagos, minden arra utal, hogy él és élni akar az egykori nemes székely faluközösség maradéka, mi több, eseménydús a farsangfarka.
2011-02-22: Közélet - :

A Háromszék Bélafalván

Holnap este hat órától a bélafalvi Tuzson János Általános Iskolában lapunk szerkesztői találkoznak az olvasókkal. Jelen lesz Bogdán László, Farcádi Botond, Ferencz Csaba, Iochom István, Kuti János, Sylvester Lajos. Közreműködnek az iskola diákjai. A találkozó mottója: Beszéljünk közös dolgainkról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.