Év elején a falugazdákKözművesítik a besenyői tópartot — Beszélgetés Oláh-Badi Álmossal, Maksa község polgármesterével

2011. március 3., csütörtök, Faluvilág

— Hol tart a község közművesítése? Harmadik éve dolgoznak rajta.
— Valóban, 2007-ben megkezdtük a csatornázást a 7-es kormányrendelet révén, de tavaly még nem tudtuk befejezni, mert nem kaptuk meg a szükséges pénzalapot, és még tartozunk ötmilliárd régi lejjel a kivitelező cégnek. Bízom abban, hogy idén be tudjuk fejezni, de ez még alig jelent valamit, mert a fővezetékre is rá kell csatlakoztatni a háztartásokat. Erre új versenytárgyalást kell hirdetni. Most készül az eredeti tervezet kiegé­szítése a tópart Maksa felőli részének szenny­vízhálózatára. Fontos szociális beruházás lesz ez környezet- és természetvédelmi szempontból is.

— Nem lehetett a csatornázást az ivóvízhálózattal egyszerre megpályázni, ezért itt fordított a sorrend. Mi a helyzet a besenyői vízzel és a községközpont vízhálózatával?
Oláh-Badi Álmos: Sepsibesenyőn kezdtünk hozzá, befogtuk a Császár­kút-forrást, és elkészült egy fúrt kút is. A tartálytól szabadeséssel jut a víz a faluba. Gondolom, ebben az évben be tudjuk fejezni. Maksa számára a Mégely övezetében régebb fúrattunk egy nyolcvan méter mély kutat, annak jó a hozama, ebből jut majd szintén szabadeséssel a községközpontba a Csobot-tetőre tervezett tartályból. Erre most teljesen új tervezet készült. Innen kap majd jó minőségű ivóvizet a Besenyői-tó északi partszegélye, az ott kialakult üdülőövezet. Pénzhiány miatt nem tudtuk felújítani teljes hosszában a besenyői bekötőutat. Elké­szült a Keresztút és az iskolástábor közötti szakaszon a makadámréteg, de az aszfaltszőnyeg és az út többi szakaszának feljavítása még várat magára. Nyertes pályázatból még tavaly megkezdték és jelenleg is folyik a maksai sporttelep teljes felújítása. Új épületben kapott helyet az öltöző és az illemhelyek, lelátó, futósáv épül, és bekerítik a telepet.
— Új kultúrotthonra is pályáztak. Két éve nem kis munkával felújították a régi öltöző épületét, azt mire fogják használni?
— Maksának jelenleg nincs kultúrháza, mert amit eddig használt a falu, vissza­szolgáltattuk a református egyháznak. Így arra gondoltunk, az említett épületet egyfajta teleházként működtetjük, egyik részét az idősebbek, a má­sikat a fiatalok számára. Sikeresen pályáztunk az új kultúrházra, de a finanszírozás még nem indult be. Úgy hallottam, sajnos, hogy ezekre meg kell újítani a pá­lyá­zatokat. Vannak még égető gondjaink. Pél­dául a maksai Teleki Zsigmond Óvoda épüle­tének főjavítása, közművesítése, központi fűtésének megoldása, a maksai kör­orvosi rendelő, a besenyői kultúrotthon korszerűsítésének befejezése, utóbbi telkének parkosítása, bekerítése.
— Eresztevény Maksa része. Ki­felejtette?
— Nem. A volt Benke-kúria új tulajdonosa hozzájárulásával sikerült kialakítani és lekövezni a falu új kijáróútját, megjavíttattunk egy tanácsi tulajdonban lévő épületet, és átadtuk a fiatalságnak klubtevékenységre.
Maksa község készül március 15. méltó megünneplésére, új testvértelepülési kapcsolatot szándékszik kiala

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 432
szavazógép
2011-03-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Alagútba a Falupatakával (Beszélgetés Alexandru Cucu hidvégi polgármesterrel)

— Nehézségek adódtak a község közművesítésében. Miért?
2011-03-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kié a Sütei-borvíz? (Közbirtokosságok háza táján)

Hamarosan útjára indul az az érdekes és hasznos kalákamozgalom, amely a szomszédos Hargita megyében csodákat művelt. Az első találkozón tettük fel a kérdést: kinek a tulajdona az erdővel borított vidék, ahol a rendezésre kiszemelt borvizes terület található? Kiderült, hogy a Sütei-patak völgyfeje a bodoki erdő-közbirtokosság területéhez tartozik, s az e hónapban tartandó évi közgyűlésükön napirendre kell tűzniük a területrendezéssel kapcsolatos kérdéseket is.