Művészeti alkotótábor Zabolán

2011. március 5., szombat, Közélet

Idén második alkalommal szerveznek Zabolán képzőművészeti alkotótábort. A helyi tanács 5000 lejt szán a rendezvény támogatására. Az összeget a könyvtár költségvetéséhez csatolták, az intézmény és annak vezetője, Hegyeli Győző lesz a tábor szervezője.

Az első tábor sikere folytatásra kötelez

A támogatás odaítélése kapcsán kisebb vita alakult ki a legutóbbi zabolai tanácsülésen. Nicolae Pătrânjel képviselő úgy értékelte, ha a táborra adnak 5000 lejt, akkor ugyan­ennyit kapjon a román közösség a Sîntilie-fesztiválra. Hegyeli Győző könyvtáros, aki tavalyelőtt is részt vett a tábor szervezésében, hangsúlyozta: az alkotótábor értéket teremt a falunak, hiszen a művészek Zabolának adják elkészült alkotásaikat, ezekből akár állandó tárlatot is lehetne létesíteni. Konkrét tervek alapján kell pénzt kérni a tanácstól, amennyiben határozattervezettel áll elő a képviselő, a románság ünnepére is kerül pénz — mondta.
A Tájmisztika képzőművészeti alkotótábort első alkalommal 2009-ben szervezték meg Hegyeli Győző kezdeményezésére. Kultúrát akartak hozni a faluba az addig megszokott falunapokon kívül is. Idén legtöbb tucatnyi művészt várnak, szeretnék a tábort bérbe venni, mert ott jobb körülményeket biztosíthatnak, mint két éve a Csipkésben. Erdélyi és innen elszármazott magyar anyanyelvű művészeket hívnak, a toborzásban Ütő Gusztáv segít. A románság számára is adott a lehetőség hasonló kezdeményezésre, de eddig nem éltek vele — mondta Hegyeli.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2011-03-05: Közélet - Hecser László:

Székely opera Csaba királyfiról

Hosszabb szünet után március 14-én ismét Baróton lép fel Erdővidék valószínűleg legnépszerűbb együttese, a TransylMania. Fellépésük nem egyszerűen tisztelgés a 163 esztendővel ezelőtti hősök áldozatvállalása előtt, hanem köszönet is a magyar parlamentnek, amiért lehetővé tette az állampolgárság visszaszerzését az elcsatolt területeken élő magyarok számára.
2011-03-05: Közélet - :

Énekelnek a tehetséges gyerekekért

Rangos hangversennyel igyekszik növelni támogatási alapját a sepsiszentgyörgyi Kiwanis Egyesület.