MementóGál Dániel

2011. március 8., kedd, Magazin

Kétszáz évvel ezelőtt született Illyefalván, és 150 évvel ezelőtt halt meg a háromszéki forradalmi párt vezetője, országgyűlési kép­viselő, kormánybiztos, cím­zetes alezredes, polgári forradalmár, akit korában heves vérmérsékletű ,,népszónokként" emlegettek.

A nagy­enyedi Bethlen-kollégium végzettje, dévai ügyvédként kezdte pályafutását, később, mint a Kis­komité tagja, a háromszéki önvédelmi harc szervezője, aki a feladást hazaárulásnak bélyegezte. Részt vett a kézdimartonfalvi tanácskozáson és egy sor csatában, ott volt a rikai győzelemnél is. Vitézségéért Bem honvédezredessé emelte. Tevékenysége miatt Gyula­fehérváron halálbüntetést róttak ki fejére, amit később 14 évi várfogságra változtattak. Ebből — kegyelem folytán — hét évet töltött le Josefstadtban. Szabadulva kinevezték Háromszék tiszti főügyészévé, de ötvenéves korában hirtelen betegség végzett vele. Porai az illyefalvi vár külső előterében nyugszanak. A szülőfalu sírját faragott fejfával jelölte meg (készítette Tóth Gábor 1994-ben). Mellszobra negyedikként kapott helyet az illyefalvi szobor-sorban (Vargha Mihály alkotása, 2008).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2011-03-08: Magazin - Józsa Lajos:

Mezőgazdasági intézkedések 1811-ben

Kétszáz évvel ezelőtt az Erdélyi Egybegyűlt Rend törvényerejű rendeletbe foglalta a gyümölcsfák oltalmazását. 1810-ben ugyanis alig volt gyümölcstermés a gyümölcsösökben elszaporodott hernyók miatt. Szigorú büntetéseket írtak elő azoknak, akik nem tették meg a megfelelő intézkedéseket. Erről tanúskodik az alábbi levél:
2011-03-08: Magazin - :

Kőváros épülhet

Emir Kusturica szerb filmrendező a szerbiai és a boszniai kulturális vezetők támogatását kérte a Híd a Drinán című regényből készülő filmje megvalósításához, valamint a díszletként és a Nobel-díjas író, Ivo Andric emlékműveként szolgáló új kőváros, Kamengrad megépítéséhez.