Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Korszerű könyvtárat álmodnak

2011. március 8., kedd, Közélet

A Bod Péter Megyei Könyvtár felújítási elképzeléseit ismertették tegnap délután sepsiszentgyörgyi építészek, a közművelődési intézmény vezetője, illetve a megyei tanács elnöke. A kulturális minisztérium tavalyi finanszírozásából egyelőre elkészítették a terveket, optimális esetben három év alatt be lehetne fejezni a munkát.

A belső felújítás mellett az a lényeg, hogy hosszú távra létrehozzunk egy korszerű könyvtárat, és megőrizzük az épület műemlék jellegét — magyarázta Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. Tavaly kezdték el a munkát a kulturális minisztérium támogatásából, többéves tervről van szó, a haladás, a ritmus a pénz függvénye. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta: míg 2008-ban, illetve 2009-ben csak ortodox műemlékek felújítására kapott kormánytámogatást a megye, 2010-re már javult a helyzet, a szaktárca tizenhárom háromszéki műemlék felújítását támogatta (köztük ortodox érdekeltségű is volt, de mások is felzárkóztak) összesen kétmillió lejjel, a könyvtárnak helyet adó régi megyeháza épületére így százezer lejt költhettek. Szeretnék, ha jövőre már részben felújíthatnák, egyrészt azért, mert az 1832-ben épített ingatlan 2012-ben száznyolcvan éves lesz, másrészt, mert a következő esztendőben ünnepeljük Bod Péter születésének háromszázadik évfordulóját.
A felújítás terveit, a szaktanulmányokat a sepsiszentgyörgyi Linea építészeti iroda készítette el, ennek részleteit három építész ismertette. Bodor Csaba megjegyezte, a felújítás teljes költsége áfástul, bútorostul egymillió euró, ideális esetben három év alatt be lehetne fejezni a munkát. A tervezés során az építészek a könyvtár munkatársainak véleményét is figyelembe vették, így készült el a megvalósíthatósági, illetve más szakmai tanulmány — magyarázta Fekete Márta. Noha a homlokzatot nemrég újították fel, a belső, funkcionális kapcsolatok nagyon sok sebből véreznek — tette hozzá Török Áron. A továbbiakban sokféle funkciót kell "össze­fésülni", egyebek mellett meg kell oldani mintegy 160 000 kötet korszerű raktározását (a megyei könyvtár teljes állománya 220 000 kötet), modernizálni kell a részlegeket, a Gábor Áron Termet pedig jobban kihasználhatóvá kell tenni, mozgatható színpaddal és székekkel, de a tetőtér hasznosítása mellett kávézó kialakítására is gondoltak. Az épületben maradna, de annak más részében kapna helyet a Magyar Kultu­rális Központ, s a pincében, noha jobban ki szeretnék használni, megmarad a mostani vendéglő. A munkát szakaszonként végzik, három, egymástól jól elkülöníthető részen, külön-külön, további kormánytámogatásra számítva.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1090
szavazógép
2011-03-08: Belföld - :

Hírsaláta

ZAJLIK AZ ÉLET. A demokrata-liberálisok hét végi vezetőségi ülésén vereséget szenvedett az úgynevezett reformista csoport, melyet Monica Macovei, Sever Voinescu, Traian Ungureanu és Cristian Preda neve fémjelez. A Jurnalul naţional ezt Zeusz, azaz Băsescu vereségeként fogja fel, a România liberă a párton belüli feszültségeket elemzi.
2011-03-08: Közélet - Hecser László:

Út a kisbodosiaknak

A Barót felső végében található úgynevezett Nagyerdő alján lakók körülményeinek javítása érdekében a város 7600 négyzetméteres, útépítésre szánt terület megvásárlását hagyta jóvá februári ülésén. A terv részét képezi a természetes körülmények között kialakult tó fölös vízmennyiségét elvezető csatorna kiépítése is (az alatta húzódó bánya boltozata megroppant, a helyenként hat méter mélységet is elérő kráter pedig feltelt talajvízzel).