Segítik a segítőket

2011. március 10., csütörtök, Közélet

A tavalyi százötvenezer helyett idén kétszázezer lejt fordít a megyei önkormányzat a szociális szférában tevékenykedő civil szervezetek munkájának támogatására, az összeg majdnem kétszer akkora, mint négy esztendővel ezelőtt. Tegnap bemutatták programjaikat a támogatásra pályázó háromszéki segítő szolgálatok.

Legkiterjedtebb házi betegápolói szolgálata a sepsiszentgyörgyi Diakónia Ke­resztyén Alapítványnak van, negyvenhat településen havonta átlagban hétszáz idős beteget látnak el, tavaly több mint 41 000-szer látogattak el gondozottjaikhoz. Az alapítvány szociális mosodát és gyógyászati segédeszköz-kölcsönzőt működtet, huszonhat egyedül élő idős embernek pedig a jelzőrendszeres távfelügyelet révén nyújtanak segítséget szükség esetén. Szintén a Diakónia működteti Háromszék legnagyobb olyan létesítményét (az Írisz Házat), ahol fogyatékkal élő fiatalokat foglalkoztatnak, illetve részesítenek fejlesztő terápiákban, és nemrég nyitották meg boltjukat, ahol négy csökkent munkaképességű fiatal dolgozik. A Caritas elsősorban Felső-Háromszéken folytatja betegápolói-segítői tevékenységét, harmincöt településen vannak jelen, az elesettek támogatására kiegészítésként családsegítő szolgálatot is működtetnek. A baróti Hisszük, hogy fontosak egyesület az erdővidéki sérült gyermekek és fiatalok számára nyitotta meg évekkel ezelőtt nappali központját, naponta kisbusszal szállítják az egyesület házába a hátrányos helyzetűeket. Az Izabella Alapítvány otthoni betegápolói szolgálata szintén kiterjedt, 2000-ben az elsők között voltak ennek a típusú segítőszolgálatnak a népszerűsítésében. A Felsőcsernátoni Három­széki Mára Szociális és Közművelődési Egyesület szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekei számára működtet délutáni napközit, huszonöt-harminc gyermeknek nyújtanak ingyenebédet és fogorvosi ellátást, segítik őket a leckék elkészítésében, biztosítják a logopédiai és pszichológiai szakellátást.
Említett civil szervezeteken kívül más egyesületek is folytatnak hasonló tevékenységeket, de ezek azok, amelyek a megyei önkormányzat 2007-től meghirdetett szociális pályázatán támogatást nyertek. A tegnapi sajtótájékoztatón Tamás Sándor megyei tanácselnök arra biztatta a jelenlévőket, a március 18-i határidőig fogalmazzák meg idei igényléseiket, köztük olyan programokra is pályázzanak, amelyeket az önkéntesség éve jegyében kívánnak megvalósítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2011-03-10: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Tovább gyűrűzik a vámbotrány
Vasile Lincu, a vámosok és rendőrök érdekeit védő Pro Lex szakszervezet elnöke szerint a vámokban tapasztalható korrupció fő haszonélvezője a kormánykoalíció vezető erejét képező Demokrata Liberális Párt. Lincu tegnap tartott sajtótájékoztatót, amit nagy várakozás előzött meg, mert a szakszervezeti vezető az előző napokban kijelentette: napvilágra hozza a "királynő", azaz annak a politikusnak a nevét, aki eddig is tudott a vámoknál nemrég leleplezett korrupciós cselekményekről, sőt, annak legfőbb haszonélvezője volt. A hatóságok februárban számos rajtaütésszerű ellenőrzést szerveztek a romániai vámoknál, ezek nyomán több mint száz vámost és határrendészt tartóztattak le korrupció gyanújával. A szakszervezeti vezető többek között Vasile Blaga volt belügyminiszter nevét is említette, aki a kilencvenes évek elején vámosként is dolgozott. A politikus cáfolta, hogy köze lenne a vámnál felderített korrupciógyanús ügyekhez.
2011-03-10: Közélet - Bokor Gábor:

Nincs pénz bérletre

Nem fizetik egyelőre Nagybo­rosnyón az ingázó tanárok autóbuszbérletét. A község hat tanintézményébe ingázó huszonhét pedagógus bérlete havonta 4000 lejre rúg.