Március 15.Jubileumi emlékfutás

2011. március 14., hétfő, Sport

Az elmúlt hét végén tizedik alkalommal került sor a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör által szervezett 1848—49-es Em­lékfutásra.

A jubileumi esemény Al­do­bolyból rajtolt, ahol Benke János református lelkész üdvözlőbeszéde után került sor az ünnepélyes koszorúzásra. Ezt követően Illyefalva felé indult el a szaladók első csoportja. A település bejáratánál Gyergyai Piroska testnevelő tanár és diákjai csatlakoztak a futókhoz, majd együtt érkeztek meg a faluközpontban található Hősök emlékművéhez. Itt Fodor Imre polgármester méltatta a szabadságharcban elesett illyefalviakat, a kegyelet koszorúinak elhelyezése után a futók továbbindultak. Kökösben Policsek András testnevelő tanár és diákjai kerékpárokkal társultak a szentgyörgyiek mellé, és közösen érkeztek meg a Feketeügy mellett levő Gábor Áron-emlékműhöz. A rövid megemlékezést követően Uzon felé indultak a futókör tagjai, akik a Tatrangi Sándor Általános Iskola tanulóiból alkotott élő sorfal között érkeztek meg a következő koszorúzás helyszínére. Innen Ambrus László és Orbán Csaba testnevelő tanár, illetve tanítványainak társaságában indultak Szentivánlaborfalva felé az ünneplők. Ko­mollón volt a következő megálló, ahol a templom előtt népes tömeg várt a futókra. Balla Barna református lelkész üdvözölte a szaladókat, és ismertette a helység szerepét a 1848—49-es forradalomban. Réty bejáratánál a település gyermekei vártak a szaladókra, és közösen érkeztek meg a Hősök emlékművéhez. A következő állomás Angyalos volt, ahol a központban levő ’48-as emlékmű előtt Mátyás István református lelkész köszöntötte a szentgyörgyieket. Gidófalván a Czetz János-emlékszoba előtt sereglettek össze az ünneplők, majd a református templom melletti kopjafa megkoszorúzása után a szaladók folytatták útjukat. Akárcsak az elmúlt években, az idei futás célja újra a megyeszékhelyi Erzsébet park­ban található 1848—49-es honvédemlékmű volt, ahol kisebb csoport várta a szaladókat. Itt Sztakics Éva, Sepsiszent­györgy alpolgármestere méltatta a résztvevők teljesítményét, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezőkben is lesz emlékfutás. Csutak Tamás, a futókör és az esemény frontembere örvendett annak, hogy ebben az évben is sor került az emlékfutásra, amivel méltóan emlékezhettek a sza­badságharcban elesett háromszéki hősökre. A rendezvény fő támogatója a Há­romszéki Közösségi Alapítvány volt. (cs. t.)

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 132
szavazógép
2011-03-14: Sport - :

Papírforma-eredmények (Bowling, megyei bajnokság)

Meglepetés nélkül s előre borítékolható eredményekkel zárult a háromszéki bowlingbajnoság 18. játékhete. Simán nyert a Mikósokk, a Trio Bodok, az Argila Bodok, az Autó Bogyó és a Vital Kézdi. A Prodspicom Co. könnyed sikert ért el a Rablók ellen, s az árkosiak átléptek a 3000 pontos álomhatáron.
2011-03-14: Sport - :

Királyok a Pingvinek (Jégkorong, EFAJ-liga)

Újabb meglepetésgyőzelmen vannak túl az Erdélyi Független Amatőr Jégkorong Ligában érdekelt sepsiszentgyörgyi Királypingvinek, akik a pontvadászat legutóbbi játékhetében fölényes győzelmet arattak a székelyudvarhelyi OldBoys Kü­KüLLővel szemben.