Összefogás az utcanevekért

2011. március 25., péntek, Közélet

A sepsiszentgyörgyi magyar és román civil szervezetekhez fordult felhívással Antal Árpád polgármester: kapcsolódjanak be a polgármesteri hivatal oldalán abba a perbe, amelyet a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma kezdeményezett az új utcaneveket jóváhagyó három tanácshatározat érvénytelenítéséért.

A város vezetője szerint így egyértelműen igazolhatnák a bíróságon, hogy a pereskedő szervezet, állításával ellentétben, nem képviseli a sepsiszentgyörgyi magyar és román polgárok véleményét.
A polgármester szerint azért lenne szükség a civil szféra támogatására, mert a románok fóruma azt a benyomást keltette a tárgyalóteremben, mintha a város lakói akaratának kívánna érvényt szerezni az önkormányzattal szemben. ,,Ha utcanévadásról van szó, a városi tanács 21 fős testülete mégis reprezentatívabb, mint egy ilyen szervezet. Mi végezzük a munkánkat, az utcák elnevezése nem pótcselekvés, ők gyakorlatilag semmit nem tettek le az asztalra" – fejtette ki a polgármester.
Antal Árpád kifogásolja, bárhogyan járnak el, ez a szervezet mindenképpen beléjük köt, ,,ha egy utcát nevezünk át, az a baj, ha többet, azt nem tudják elfogadni" – mondotta. Az elvi fenntartásokon túl sok embernek szerez gyakorlati kellemetlenséget a határozatok felfüggesztése, nem egy-két újonnan kialakult utcának még nincs neve, az ott felhúzott házak lakóinak nem tudnak címet adni, nem rendezhetőek hivatalos irataik.
A románok civil fóruma egyebek mellett arra hivatkozva kérte a sepsiszentgyörgyi tanács tavaly tavasszal elfogadott három határozatának érvénytelenítését, hogy ,,nem időszerű" az utcanevek megváltoztatása. Ugyan­akkor arra is hivatkoztak, hogy az 1918. December 1. út átkeresztelését már egyszer elutasította a bíróság. Antal Árpád szerint a vádak nevetségesek, nem egynéhány emberből álló civil szervezet tiszte eldönteni, mi időszerű és mi nem egy város életében, a korábbi ítélet pedig nem örök érvényű, ,,egy gyilkos mindig gyilkos marad, de egy utca neve módosítható" – mondotta, s kiemelte: a törvény egyébként is csak ajánlja, de nem teszi kötelezővé, hogy minden városban legyen 1918. December 1. utca, Sepsiszent­györgyön pedig az új változatban is lenne egy útszakasz, amely ezt a nevet viseli.
A Kovászna megyei bíróság hét elején a végleges ítéletig felfüggesztette a helyi tanács három határozatát, amely új nevet adott a város több tucat utcájának. A pert a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fóruma kezdeményezte.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2011-03-25: Közélet - Csinta Samu:

Fülbevalós áldozati bárányok

Bár vészesen közeleg a kérések benyújtásának április elsejei határideje, tegnapig senki nem kérelmezett a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi Igaz­gatóságnál bárányokra érvényes vágási engedélyt. Enélkül pedig idén sem lehet szállítani húsvéti bárányt a kereskedelmi egységekbe vagy piacokra.
2011-03-25: Közélet - Szekeres Attila:

Félszáz embert elbocsátanak (Átszervezés az útügynél — kérdőjelekkel)

Az RMDSZ-es és román tanácstagok többségi szavazatával az MPP-s képviselők ellenében a megyei tanács tegnapi ülésén megszavazták a megyei tulajdonban levő Út- és Hídépítő Rt. átszervezésére vonatkozó határozatot.