Mi, hol, mikor?

2011. április 7., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Mi­kes Kelemen Líceum dísztermében A teremtő szeretet ereje címmel Bagdi Bella és zenésztársai jótékonysági koncertet tartanak pénteken 20 órától, melyet az árkosi Irgal­masság Anyja Kismamaott­honnak ajánlanak fel.

* A Kézdivásárhelyi Ta­nulók Klubja pénteken 18 órától a Vigadóban tartja tavaszköszöntő koncertjét. Fellépnek a kicsik és nagyok fúvószenekarai, a kis és nagy mazsorettek magyar történelmi indulókkal, filmzenével és könnyű­zenei feldolgozásokkal. A jegy ára felnőtteknek 10, gyermekeknek 5 lej.
* A sepsiszentgyörgyi Krisz­tus király-templomban szombaton 19 órától tartják a Ta­vaszi Zenei Fesztivál Záró­hang­versenyét, melyen részt vesz a brassói Tudor Ciortea Művé­szeti Líceum zenekara (vezényel: Steffen Schlandt), a csík­szeredai Nagy István Művé­szeti Líceum zenekara (művészeti vezető: Kovács László), valamint a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Lí­ceum Szerenád vonós-zenekara (vezényel: Sebestyén Lajos és Lőfi Gellért).

A Háromszéki Diáknapok nyílt napja
A Háromszéki Diáknapok szervezőcsapata pénteken a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában nyílt napon IV–VIII. osztályosok ötfős csapatainak lehetővé teszi kipróbálni ügyességüket, kreativitásukat, együttműködési készségüket. A program: 13 órától csapatversenyek negyedikeseknek, 14.30-kor díjazás, 15 órától V–VIII. osztályosok csapatversenye, 16.30-tól díjazás, 18 órától a Háromszéki Diáknapok rövid bemutatója: Nekünk miért fontos a Diáknapok? – régi diáknapos versenyzők kampánybeszéde, kisfilmek vetítése, tanár-diák vetélkedő, 20 órától levetítik a Háromszéki Diáknapok, 2010 rendezvényről készült filmet. A nap folyamán a többi programmal párhuzamosan vetítik a korábbi évek Diák­napjairól készült filmeket.

Tánc
A sepsiszentgyörgyi Há­rom­szék Táncegyüttes Száz évig – Fodor Sándor Netti emlékére című előadását ma 18 és 20 órától a színház nagyteremében játssza.
Ren­dező-koreográfus: Könczei Árpád.

Hitvilág
A Budapesten élő Gergely Géza hétgyermekes édesapa családi és házastársi kapcsolatok, gyermeknevelés témáról tart előadást és beszélget a Háló-klubban az érdeklődőkkel ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-plébánia hittantermében.

Közösségépítés Gidófalván
A Háromszéki Közösségi Alapítvány támogatásával a gidófalvi ifjúság pénteken és szombaton Ami jó, az megmarad, és éltet címmel nagyszabású rendezvényt tart. A pénteki program: 14 órától a régi homokbánya területén (az Olt mellett, Bedeháza felé) rendhagyó történelemóra, a Szilaj Egye­sület lovasíjász- és huszárbemutatója, 19 órától Hajdú Lo­ránd gitárestje az új gyülekezeti házban. Szombaton 9 órára a gidófalvi kultúrotthonba várják a fiatalokat, az ismerkedő játékok után 10 órától Ruszka Sándor kézdivásárhelyi iskolalelkész tart előadást Madarat tolláról, embert daláról címmel, 10.30 órától munkacsoportos meg­beszélés, 11 órától kürtőskalács-szünet, 11.20 órától falvaink népi játékai témájú vetélkedő, foglalkozások, és meglátogatják a református templomot. 14 órától ebédszünet, majd a kultúrotthonban várnak mindenkit a délutáni rendezvényekre: 15 órától az ifjúsági csoportok bemutatják a község falvainak anekdotás történeteit, egyedi nép­szo­kásait, ezt követően fellép az angyalosi furulyakör és énekkar, valamint a gidófalvi Zöld Fenyő társulat. A szünetekben öregek régi szokásokról, hasznos tudnivalókról beszélnek, közben helybeli, korabeli képeket vetítenek. A faluból gyűjtött régi képekből tablók is készülnek teremdíszletként és kor­do­ku­mentációként. 17.30 órától családi népdalkaraoke, 19 órától néptánc- és népdaloktatás, majd táncház éjfélig a Folker együttes és István Ildikó közreműködésével. A gyülekezeti ház­ban 10 órától kézműves-foglalkozást és táncházat tartanak óvodásoknak és iskolásoknak.

Rendezvénysorozat az egészségért
A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban ma 7–10 óra között ingyenes laboratóriumi vizsgálatokat végeznek (családorvosi küldőpapírral), onkológus vagy nőgyógyász szakorvosi beutalóval ingyenes mammográfiai vizsgálat. 9–12 óra között vércukorszint- és vérnyomásmérés a Sugás Áruház előtt, az Erzsébet parkban és a poliklinika előtt felállított sátrakban, 15.30–17.30 óra között előadások a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Ter­mében: dr. Balázs Levente: A krónikus érszűkület kezelési lehetőségei, dr. Csurulya Gabriella: A szűrővizsgálatok szerepe a betegségmegelőzésben, Péter Gábor: Egészségünk belső arca, Orbán Erika: Társas környezetünk szerepe egészségünk megőrzésében. 18 órától ökumenikus istentisztelet a belvárosi református templomban, fellép a Laudate Kórus.

Kékfény
Razzia Előpatakon. Ked­den 6–12 óra között nagyszabású ellenőrzést tartottak a sepsiszentgyörgyi rendőrök előpataki kollégáikkal, valamint a bűnügyi rendőrség szakembereivel és a csendőrséggel karöltve. A razzia során 70 személyt igazoltattak, 24 járművet ellenöriztek, 21 szabálysértést elkövető személyt igazoltattak és kerestek meg, illetve 40 személyről készítettek fényképet. Kilenc kihágást büntettek 1800 lej értékben és tizennégy figyelmeztetést állítottak ki.

Közlekedés
Súlyos közúti baleset. Kedd este a Kézdivásárhely és Kézdi­sárfalva közötti kanyarban el­vesz­tette uralmát személygépkocsija fölött egy moldovai állampolgár, nekiütközött a hídfőnek, majd felborult. A balesetben az anyósülésen levő 43 éves lemhényi nő súlyosan meg­sérült, és a kézdivásárhelyi kórházba szállították. A sofőrnél az alkoholjelző szonda 0,89 mg/l-t mutatott, így őt is kórházba vitték, ám a vérvételt megtagadta. Mint utólag kiderült, hajtási jogosítvánnyal sem rendelkezett.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Pinceklub. A sepsiszent­györ­gyi Kónya Ádám Művelő­dési Házban ma 19 órától a Terefere­klub meghívottja a 70 éves Dar­vas László színmű­vész, akivel Komédiássorsok évtizedei Sep­si­szent­györgyön témával Lász­ló Károly színművész beszélget. Házigazda: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sep­siszentgyörgyön a Míves Ház­ban a Guzsalyas Alapít­vány szervezésében ma 18 órától kéz­műves-foglalkozás iskolásoknak, diákoknak, felnőtteknek.
Előadás. Márk Attila az árkosi községháza nagytermében ma 20 órától előadást tart a Titoktalan ember – Liszt Ferenc élete és munkássága címmel.
Vásárikomédiás-toborzó. László Károly színművész a Szent György-napi vásári komédiás előadására szereplőket, zenészeket, artistákat keres. Je­lent­kezni kedden és csütörtökön 19 órától a Kónya Ádám Mű­velődési Háznál, érdeklődni a 0744 379 072-es telefonon lehet.
Áramszünet. Bükszádon és Mikóújfaluban (a 3-as transzformátor közelében) ma 10–12 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Közgyűlés. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szer­vezete pénteken 10 órától tartja évi közgyűlését a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Mű­velő­dési Ház termében. Elvárják a tagok megjelenését, mert a gyűlésen részt vesz a szövetség országos elnöke, Octav Bjoza is.
Fogadóórák. Albert Álmos szenátor fogadóórát tart pén­teken 9 órától Sepsiszent­györgyön a szenátori irodában (Martino­vics Ignác utca 2. szám), valamint 11 órától Illye­falván a polgármesteri hivatalban. * Márton Árpád parlamenti képviselő erdővidéki irodájában pénteken 12 órától tart fogadóórát. Kérik az érdekel­teket, hogy előre jelezzék részvételi szándékukat a 0267 377 773-as vagy a 0746 089 140-es telefonon.
Egészségmegőrzés. Sepsi­szent­györgyön az uszoda második emeletén a Nuga Best kabinetben szombaton előjegyzés alapján, ingyen kipróbálható a jádeköves, turmánium kerámiás masszázságy. Időpont­kérés a 0723 ­626­ 491-es telefonon (Kovács Katalin).
Bál. A gidófalvi Zöld Fenyő Színjátszó Csoport szombaton 20 órától a dálnoki kultúrházban lép fel, az előadást reggelig tartó bál követi.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 132
szavazógép
2011-04-07: Sport - :

Szotyor nyerte az örök rangadót (Labdarúgás, 5. liga)

Ha valahol van örök rangadó, az a két szomszédvár, Szotyor és Kilyén versenyfutása. Nem mai keletű. Amióta focizik e két falu futballcsapata, azóta van örök rangadó.
2011-04-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Megalázott pedagógusok

Az is bolond, aki tanárrá lesz Romániában – mondhatnánk keserűen, látva azt a rendkívül cinikus magatartást, amellyel a hatalom viszonyul a pedagógustársadalomhoz.